Ege Serbest Bölgesindeki yatırımlar

Ege Serbest Bölgesindeki yatırımlar -ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer: Avrupadaki durgunluk bölgeyi etkiledi. Bu seneyi 5 milyar dolarla kapatmayı planlıyoruz


İZMİR (A.A) - Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, Avrupadaki durgunluğun bölge içinde faaliyet gösteren firmaların faaliyetini de etkilediğini belirterek seneyi 5 milyar dolarla kapatmayı planladıklarını belirtti.
     Tuncer, ESBAŞ Teknoloji Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bölgenin kurulduğu 1990 yılından bu yana 47 milyar dolarlık ticaret hacmi yarattığını, 2012nin 9 ayında ise bu hacmin 3,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.
     Ege Serbest Bölgesine geçen yıl 19 yeni firmanın geldiğini, ağırlıklı olarak otomotiv ve tekstil sanayi firmalarının üretim yaptığını anlatan Tuncer, Bölge arazisinde yüzde 95 oranında doluluğa ulaştık. Ancak bazı tesisler kirası ödendiği halde boş durumda. Kapasite kullanım oranı yüzde 75ler seviyesinde. Toplam istihdamda 28 bin hedefi koymuştuk henüz 22 bindeyiz. Bunu artırmak için kapasitelerin yükselmesi gerekiyor dedi.
     Kale ve Pratt&Whitney ortaklığının yaptığı uçak motoru parçası fabrikasının yapımına devam edildiğini, proje ve inşaat sürecindeki diğer yatırımların da tamamlanmasıyla 2013 yılına kadar 3 bin yeni istihdam imkanı sağlanacağını kaydeden Tuncer, bölgede yatırım için çok sayıda grupla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
     Tuncer, sözlerini şöyle tamamladı:
     Avrupadaki durgunluk çoğu firmanın bu pazarla iş yapması nedeniyle bölgeyi de etkiledi. 2012de önceliğimiz, yerimizi korumak. 9 aylık dönemde ticaret hacminde yüzde 2 artış var. Bu seneyi 5 milyar dolarla kapatmayı planlıyoruz.
     ABDden bakıldığında Türkiye, ekonomik krizi yara almadan atlatan bir ülke olarak dikkati çekiyor. Yatırımcı öncelikle ülke araştırması yapıyor. Şu anda Avrupa bölgesi iyi bir yatırım alanı değil. Ortadoğu bölgesinde ise Türkiye ön plana çıkıyor. Bu yıl yatırım yapan bir firma 5-6 ülke arasında Türkiyeyi seçti. Ardından ülke içindeki araştırmaları sonrası ESBAŞta karar kıldılar. Onların referansı bizim için önemliydi.
    
     Muhabir : Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı : Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Ege Serbest Bölgesindeki yatırımlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER