Ekmeğin vatandaşa daha hijyenik şartlarda sunumu

Ekmeğin vatandaşa daha hijyenik şartlarda sunumu yapılacak


SAMSUN (A.A) - Türk Gıda Kodeksi etiket' title='Ekmek haberleri'>Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereğince ekmeğin vatandaşa daha hijyenik şartlarda sunumunun yapılacağı bildirildi.
     Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 4 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile satış yerlerinde ambalajsız olarak sunum yapılan ve piyasaya arz edilen ürünlerde gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından uygun şartların sağlanması konusunda bazı düzenlemeler getirildiği bildirildi.
     Yeni düzenlemelerin 1 Temmuzdan itibaren uygulanmaya başlandığı hatırlatılan açıklamada, tebliğe göre ekmek, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, kepekli ekmek ve ekşi hamur ekmeklerin ambalajsız olarak piyasaya arz edilebileceği, haşhaşlı, sütlü, mısırlı, çavdarlı ve karışık tahıllı ekmek çeşitleri ile diğer ekmek çeşitlerinin üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilebileceği vurgulandı.
     Yeni düzenleme ile satış yerlerinde ise satış dolapları veya tezgahların, gıda ile temasa uygun, kapalı, dış ortamdan etkilenmeyen, kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmış olmaları, satıcının kontrolünde olması, iş yeri içine konulması, kaldırımda olmaması, ekmek kasalarının temiz, sağlam ve dış ortamdan etkilenmeyecek şekilde palet üzerine düzgün istiflenmeleri, kesinlikle açıkta bırakılmamaları, satış yerlerinde en az iki ekmek çeşidinin bir arada olması, bu kapsamda satış yerinde normal ekmek yanında tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek bulunması gerektiği, kasap, manav, pazar yeri, tüp bayii, kömür satış yerleri gibi yerlerde ambalajsız olarak üretilen ürünlerin satışının yapılmaması, ambalajsız satışı yapılan ekmek ve ekmek çeşitlerinin Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Edebilen Madde ve Malzemeler Yönetmeliğine uygun malzeme ile sarılmaları gerektiği, gazete kağıdı, geri dönüşümlü poşetler ile satışının yapılmaması, etiket ve üretici bilgilerinin tüketicinin rahatça görebileceği şekilde ekmek dolabının üzerinde bulundurulması gerektiği kaydedildi.
     Ekmek taşıma araçlarına da düzenlemeler getirildiği belirtilen açıklamada, taşıma araçlarının sadece ekmek taşımakta kullanılan kapalı, dış etkenlerden etkilenmeyen, kolay temizlenebilen, dezenfekte edilebilen malzemeden yapılması gerektiği, araçlarda ekmek dışında hiçbir şeyin taşınmaması gerektiği hatırlattı.
     Açıklamada, yeni tebliğle ilgili şu ifadelere yer verildi:
     Ekmek taşıma ve satış görevlilerinin temizlik ve hijyen kurallarına uymalı, temiz ve uygun kıyafetler giymeli ve eldiven kullanımına özen gösterilmelidir. Haşhaşlı, mısır, sütlü, çavdar, yedi tahıllı gibi ekmek çeşitleri üretim yerleri dahil tüm satış noktalarında ambalajlı ve etiketli olarak satılmalıdır. Ekmek üretim, satış ve taşımasını yapan tüm personelin iyi hijyen konusunda eğitimlerinin yapılmış olması ve güncellenmesi gereklidir. 1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlayan yeni düzenlemeler ile ilgili olarak Müdürlüğümüz Gıda Denetçileri tarafından halkımızın sağlıklı ve el değmeyen ekmek yemesi için düzenli olarak denetimler yapılacak ve şartların sağlanması konusunda titizlik gösterilecektir. Yeni düzenlemelere uymayanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanununa göre idari yaptırım uygulanacaktır.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Ekmeğin vatandaşa daha hijyenik şartlarda sunumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER