Ekmek israfı fırınlarda başlıyor

Ekmek israfı fırınlarda başlıyor -Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: -Ekmek israfının önlenmesi için yeni fırın açılmasının engellenmesi gerekiyor -Günlük üretilen 101 milyon ekmeğin 6 milyonu israf ediliyor. Bu israfın


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiyede ekmek israfının önlenmesi için yeni fırın açılmasının engellenmesi gerekiyor dedi.
     Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede 24 bine yakın fırın olduğunu, bunların yüzde 20 kapasiteyle çalıştığını söyledi.
     Ülke genelinde 10 yıl boyunca fırın yapılmaması durumunda dahi mevcut fırınların ihtiyacı karşılayabileceğini belirten Balcı, Günlük üretilen 101 milyon ekmeğin 6 milyonu israf ediliyor. Bu israfın yüzde 40dan fazlası fırınlarda gerçekleşiyor. 3 milyona yakın ekmek daha fırından çıkmadan israf oluyor. Ekmek israfının önlenmesi için yeni fırın açılmasının engellenmesi, bu konuda çalışma yapılması gerekiyor. Fırın fazlalılığı ve bilinçsiz tüketim, ekmek israfını artırıyor şeklinde konuştu.
     Fırıncıların maliyeti karşılayabilme adına fazla ekmek ürettiğine dikkati çeken Balcı, 8 işçinin çalıştığı bir fırında maliyetin karşılanabilmesi için en az 10 çuval un kullanılarak 2-3 bin ekmek yapılıp satıldığını vurguladı.
     Fırıncıların satacağım düşüncesiyle üretim yaptığını ifade eden Balcı, Fırıncı esnafı, belli miktarda ekmek üretip satma gayreti içerisine giriyor. Ürettiği ekmek satılmayınca israf gerçekleşiyor. Fırıncılardaki Satacağım düşüncesinin yok edilmesi gerekiyor. Fırıncı bunun farkında ancak ayakta durabilmek için fazla ekmek üretip satmayı çıkış yolu olarak görüyor dedi.
     Fırınlardaki fazla üretimin önüne geçilmeden israfı önlemeye yönelik projelerin başarılı olamayacağına da dikkati çeken Balcı, şöyle devam etti:
     Türkiyede ekmek israfının önlenebilmesi için farklı düşünceler ortaya atılıyor ve yeni projeler geliştiriliyor. Özellikle bayat ekmeğin hayvan yemi yapılmasına yönelik öneri ve çalışmalar ağırlık kazanıyor. Bayat ekmeğin hayvan yemi yapılması israfın önüne geçilmesi anlamına gelmez. Buğday önce un, daha sonra ekmek yapılıyor. Bayat ekmeğin hayvan yemi olarak kullanılması bu süreçte gerçekleşen emeğin de israf edilmesi anlamına gelir. Fırıncılar zaten satamadıkları ve küflenen ekmekleri hayvan yemi olarak kullanıyor.
    
     -Bir günlük ekmek, bayat değildir-
    
     Türkiyede fırınlardan sonra en fazla ekmek israfının toplu tüketim alanlarında olduğunu belirten Balcı, ekmek israfında bilinçsiz tüketimin de çok büyük payı olduğunu vurguladı.
     İnsanların bakkal ve fırınlardan ihtiyacından fazla ekmek aldığına dikkati çeken Balcı, Özellikle evlerde ekmek bir gün bekledikten sonra bayat diye tüketilmiyor. Bir günlük ekmek bayat ekmek değildir. Bu kadar kısa sürede ekmek bayatlamaz, tüketilebilir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ekmek israfı fırınlarda başlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER