Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kiliste

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kiliste -Zafer Çağlayan, BM Dünya Gıda Örgütü Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin ile Valiliği ziyaret etti -Bakan Çağlayan: Biz Suriyeli kardeşlerimizi eğitimden, ibadetten, ihtiyaçlarından, gıdasında


KİLİS (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Biz Suriyeli kardeşlerimizi eğitimden, ibadetten, ihtiyaçlarından, gıdasından, bütün hizmetlerinden hiçbir şekilde geri bırakmadık, bırakmayacağız dedi.
     Çağlayan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin ile Kilis Valisi Süleyman Tapsızı makamında ziyaret etti. Çağlayan ve Cousine, valiliğe gelişlerinde iki öğrenci tarafından çiçek takdim edildi.
     Kilis Valiliği özel defterini de imzalayan Çağlayan, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyenin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardım ve destekleri yerinde göstermek için Cousini Türkiyeye davet ettiklerini belirtti.
     Türkiyenin Suriyedeki olayların başladığı günden itibaren konuyla ilgili çok hassas davrandığını anımsatan Çağlayan, Bu konuda kardeşlerimize, Suriye vatandaşlarına her türlü yardımı ve desteği sağlamayı kendimize bir borç olarak gördük ve o anlayışla hareket ettik diye konuştu.
     Bizim isteğimiz, gönlümüzden geçen Suriyeli vatandaşlarımızın hak ettiği yaşam seviyesine ve yaşam kalitesine dönmeleridir diyen Çağlayan, onların kendi topraklarına, kendi evlerine sağlıklı şekilde dönmelerini ve akıtılan kardeş kanının sona ermesini temenni ettiklerini kaydetti.
     Türkiyenin kapılarının sığınmacılar için sonuna kadar açık olduğunu vurgulayan Çağlayan, Suriyeli sığınmacılara her türlü desteği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vermeye devam edeceklerini ifade etti.
     Savaşın bir olağanüstü hal olduğunu aktaran Çağlayan, şöyle konuştu:
     Suriye bizim ticaretimiz açısından önemliydi. Bilhassa 910 kilometrelik sınırımızın olduğu bir ülke olması hasebiyle Kilisin de içinde bulunduğu diğer illerimiz ve Mersine, Antalyaya kadar bizim ticaretimizde önemli bir yere sahipti. Tabii istenmeyen bir durum ve böyle bir durumda da Türkiyenin bu işe Suriyeden gelen insanlara kayıtsız kalması söz konusu olamazdı. Zaten bizim geleneklerimizde, inancımızda... Daha önce Türkiye yeri geldi Iraka, Irak halkına destek verdi. Bugün Suriye oldu, Suriyeli vatandaşlarımız kendilerini kendi evlerinde gibi hissediyorlar. Gönül ister ki bunlar olmasın. Herkes kendi ülkesinde refah, demokratik ve mutlu bir şekilde yaşasın. Kardeş kanları dökülmesin, insan kanları dökülmesin.
    
     -609,5 milyon lira harcadık-
    
     Suriye meselesinin başlamasıyla birlikte iş alemine önemli destekler vermeye başladıklarını ifade eden Çağlayan, bilhassa Suriyedeki ticaretten etkilenen kesime, bir takım uygulamalarla, ödemelerde kolaylıklar getirdiklerini anımsattı.
     BMnin bir kararı olmadığı için Libyada yaptıkları desteklerin çoğunu Suriye konusunda yapamadıklarını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
     Çünkü BMnin deklare etmesi gerekiyordu bu olayı. Şunu ifade edeyim ki, bunlar geçici. Türkiye ekonomisi şükürler olsun her geçen gün büyüyor, her geçen gün gelişiyor. Ben tabii bu illerde yaşayan esnafımızın, sanatkarımızın karşı karşıya kalmış olduğu durumu, onların içinden gelen biri olarak ve ekonomi bakanı olarak görüyorum, yaşıyorum. Milletvekilleri ve valilerimizle görüşüyoruz. Tabii ki savaş kimsenin hesabında yoktu. Böyle bir iç savaşın çıkacağını öngörmemişti. Ümidimiz bu şartların bir an önce normal şekle dönmesi, Suriyelilerin bilhassa Suriyede, kendi vatanlarına, kendi ülkelerine, kendi evlerine dönerek, onların da günlük yaşantıya, sisteme dönmesi ve Türkiyenin geçmişte olduğu gibi bugün de hizmetlerine ve ticaretine devam etmesi.
     Türkiyede şu anda toplam 153 bini aşkın Suriyelinin çadır ve konteyner kentlerde kaldıklarını ve bunlara devlet olarak yardımcı olduklarını kaydeden Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bugüne kadar 609,5 milyon lira, 360 milyon dolar harcadık. Ucu açık, nere kadar gideceğini bilmiyoruz ama olduğu müddetçe devam edeceğiz. Biz Suriyeli kardeşlerimizi eğitimden, ibadetten, ihtiyaçlarından, gıdasından, bütün hizmetlerinden hiçbir şekilde geri bırakmadık, bırakmayacağız. 153 binin dışında Türkiyeye kendi imkanlarıyla gelmiş 100 bine yakın da Suriyeli var. Bunlar Mersinde, Adanada, Hatayda, bir çok yerde kendi imkanlarıyla hayatlarını idame ettiriyorlar.
     Ziyarete Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AK Parti Kilis Milletvekili Fuat Karakuş, BM Dünya Gıda Programı Bölgesel Müdürü Daly Belgasmi ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kiliste Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER