Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları Toplantısı -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Önümüzdeki 40 yıllık dönemde gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretiminin en az yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artması g


ANTALYA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Önümüzdeki 40 yıllık dönemde gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretiminin en az yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artması gerekmektedir. Bunun anlamı 2050 yılına kadar her yıl 200 milyon ton et ve 1 milyar ton hububat üretilmesi gerekmektedir dedi.
     Bakan Eker, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları Toplantısı kapsamında gerçekleştirdiği basın toplantısında, toplantıda tarımsal alanda ve gıda güvenliği konusunda önemli konularda görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
     Toplantıda Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye ülkeler arasında tarım alanında işbirliğinin artırılması, üye ülkelerde tarım alanındaki kurumların daha etkin hale gelmesi ve gıda güvenliği bölgesel koordinasyon merkezinin ülkelerce desteklenmesi gerektiğinin vurgulandığını anlatan Eker, tarım sektörünün Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye ülkeler arasında büyük önem taşıdığını, bölgede 450 milyon civarında insan yaşadığını kaydetti.
     Büyük üretici ülkelerde yaşanan kuraklık gibi doğal afetlerin, temel gıda üretiminin azalmasına neden olacağını dile getiren Eker, dünyadaki stok seviyelerinin yaşanan krizler sonrasında düşük seviyelerde seyrettiğini, bunun konuya acil önlem alınması niteliği kazandırdığını vurguladı.
     Bakan Eker, 2012 yılında dünyada tahıl üretiminin yüzde 2,6 azalarak 2 milyar 286 bin ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini ifade ederek, buğday üretiminde de yüzde 5,2 oranında bir üretim kaybı beklendiğini bildirdi.
     Üretimdeki azalmanın kısa vadede gıda fiyatlarında bir baskı oluşturabileceğine işaret eden Eker, Önümüzdeki 40 yıllık dönemde gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretiminin en az yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artması gerekmektedir. Bunun anlamı 2050 yılına kadar her yıl 200 milyon ton et ve 1 milyar ton hububat üretilmesi gerekmektedir diye konuştu.
     Ülkelerin işbirliği yaparak alacağı önlemlerin uluslararası fiyat dalgalanmalarını ve olumsuz etkilerini azaltacağına inandığını vurgulayan Eker, Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin potansiyeli dikkate alındığında gelecekte gıda güvenliğinin sağlanması ile ilgili umutlu olmak için yeterli sebeplerin var olduğunu kaydetti.
     Bu kapsamda tarımsal yatırımların ve küçük üreticilerin özellikle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinde desteklenmesine yönelik tedbirler alınması gerektiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:
     Uluslararası gıda piyasalarında daha doğru bilgi erişimi ve şeffaflığın sağlanması, bu amaçla 2011 yılında oluşturulan tarımsal bilgi sistemi ve hızlı karar alma formu gibi uluslararası mekanizmalardan faydalanılabilir. Risk yönetiminde ve likitide sağlamada önemli rol oynayan vadeli piyasaların düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Net gıda ithalatçısı ve şoklara duyarlı ülkelerde üretim ve fiyatlardaki dalgalanmalara karşı koruma mekanizmaları gibi önlemler alınabilir.
     Küçük ve orta yatırımcıların üretim sistemine entegre olacakları kredi ve finansman mekanizmaları kurulabileceğini dile getiren Eker, özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçilerin üretimi artırmasına yönelik projelerin desteklenebileceğini bildirdi.
     Bakan Eker, Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye ülkelere yönelik tarım ve gıda ile ilgili envanter çalışması yapılması halinde tarımsal girdilerin temininde, tedarikinde müşterek projelerin hayata geçirilmesi, küçük ve orta boy işletmelerin geliştirilmesinin desteklenmesinin son derece önem arz ettiğine dikkat çekti.
     Bakan Eker, öğleden sonra toplantıya katılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin Tarım Bakanları ile ikili görüşmeler yapacak.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER