EMO Antalya Şubesi Başkanı Metin:

EMO Antalya Şubesi Başkanı Metin: -Aşırı sıcaklardan dolayı klima yüklerinin artmış olması ve de trafoların aşırı ısınması sonucu meydana gelen arızalar sebebi ile bu günlerde elektrik kesintileri vatandaşımızı bezdirmiştir


ANTALYA (A.A) - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin, Aşırı sıcaklardan dolayı klima yüklerinin artmış olması ve de trafoların aşırı ısınması sonucu meydana gelen arızalar sebebi ile bu günlerde elektrik kesintileri vatandaşımızı bezdirmiştir dedi.
     İlhan Metin, yaptığı yazılı açıklamada, elektrik enerjisini üreten, ileten ve dağıtan kuruluşların görevinin, kesintisiz, ucuz ve kaliteli hizmeti tüketicilerine sunmak olduğuna işaret etti. 16 Temmuz itibariyle Türkiyenin elektrik üretiminin saatte 756 bin 6 megawatt, tüketiminin ise saatte 764 bin 476 megawatt olduğuna değinen Metin, üretimin tüketimi karşılamadığını vurguladı.
     Antalyanın tüketiminin ise saatte 29 milyon kilowatt olduğunu belirten İlhan Metin, bu tüketimin 20 yıl öncesinin aylık tüketimine eşdeğer olduğunu kaydetti.
     Sıcak havalar nedeniyle klima kullanımının artması, sanayi üretimi ve tarımsal sulamadaki artışın tüketimi de artırdığına değinen Metin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Antalyada elektrik kesintilerinde yıldan yıla ciddi oranlarda bir artış yaşandığına ve elektrik kesinti saatlerinin her geçen yıl artarak devam ettiğine tanık oluyoruz. Yaşanan kesintiler nedeniyle vatandaşların elektrikli ev aletlerinin bozulduğu ve kullanılamaz hale geldiği yönündeki şikayetler ise Tüketici Hakları Derneğine ve ilgili kurumlara defalarca aktarılmasına karşın kesintiler hız kesmeden sürüyor. Aşırı sıcaklardan dolayı klima yüklerinin artmış olması ve de trafoların aşırı ısınması sonucu meydana gelen arızalar sebebi ile bu günlerde elektrik kesintileri vatandaşımızı bezdirmiştir.
    
     -Meskenlerdeki artış dikkat çekici-
    
     İlhan Metin, Antalya ve ilçelerinde önceki yıllara göre abone ve tüketim oranlarında ciddi artışlar yaşandığını kaydetti. Özellikle meskenlerde yaşanan artışların dikkat çekici olduğunun altını çizen Metin, açıklamasına şöyle devam etti:
     Antalyanın hızlı gelişimi, rant uğruna yeşil alanların ya da tek katlı binaların yerine kondurulan çok katlı apartmanlar-siteler, araziler üzerine yapılan devasa alışveriş merkezleri elektrik tüketimini körüklemekte, yeterli master planı geliştirilmeyip yatırım yapılmadığı için bu baskıya dayanamayan eski hatlar çökmekte, hava sıcaklıları ve aşırı yüklemeden dolayı ısınan trafolar arızalanarak sık sık elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Her geçen gün nüfusu artan, sanayisi, turizmi ve tarımı ile gelişen Antalyada elektrik dağıtım sisteminden kaynaklanan arızaların neden bir türlü giderilemediği merak konusudur. Bir de yaşanan bu kesintilerde ulaşılmak için verilen arıza bildirim numaralarının ise sürekli meşgul olması vatandaşımızı bir kat daha mağdur etmektedir. Yetkililer bu konuda da acil önlem almalıdırlar.
     Türkiyede elektrik üretimindeki sıkıntının yalnızca kuraklık ve sıcak hava koşulları ile açıklanamayacağını da savunan Metin, sorunun enerji alanının tamamen serbest piyasaya bırakılması ve son 10 yılda gerekli yatırımların yapılmamasından kaynaklandığını iddia etti.
     Gerek üretim de gerekse dağıtım da özelleştirme uygulamaları nedeniyle kamunun yatırım yapmasının engellendiğini öne süren İlhan Metin, açıklamasında, Bir kamu hizmeti olan elektriğin güvenli, sürekli ve ucuz şekilde sağlanması amaçları yok sayılarak, enerji alanı özel sektörün kar inisiyatifine bırakılmıştır. Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler ne yatırımları artırmış ne de ucuz elektrik sağlamıştır. Tam tersine özelleştirme ve serbest piyasa mantığının vardığı açmaz nokta bugün geldiğimiz karanlık tehdididir ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber EMO Antalya Şubesi Başkanı Metin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER