Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan: -"İkinci nükleer santral, Sinopta yapılacak. Sinoptaki santralin nasıl bir modelle yapılacağı, 3-4 gün içerisinde Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanacak"


ESKİŞEHİR (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, "İkinci nükleer santral, Sinopta yapılacak. Sinoptaki santralin nasıl bir modelle yapılacağı, 3-4 gün içerisinde Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanacak" dedi.
     Mercan, Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıan ile Eskişehirin Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesindeki Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kırka Bor İşletmesinde incelemelerde bulundu.
     Mercan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyenin enerjisinin çok önemli bir kısmını ithalattan karşıladığını, elektrik, doğalgaz ve ısıtma gibi enerjilerin göz önüne alındığında yüzde 75 gibi bir rakamın yurt dışından kaynaklı ithal ikameli olduğunu söyledi.
     "Elektrik enerjisi üretiminde hem yerli kaynakları sonuna kadar kullanmamız hem de aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yıllar önce kurmuş oldukları nükleer santralleri kurmamız gerekiyor" diyen Mercan, şöyle konuştu:
     "Bu çerçevede bildiğiniz gibi birinci nükleer santrali, Mersin Akkuyuya yapacağız. İkinci nükleer santral, Sinopta yapılacak. Sinoptaki santralin nasıl bir modelle yapılacağı, 3-4 gün içerisinde Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanacak. Nükleer santral olmazsa olmaz. Dünyanın büyük gelişmiş ülkeleri nükleer santral kurmuştur. Mesela, Fransa toplam enerjisinin yüzde 75ini nükleer enerjiyle sağlıyor. İngilterede, Almanyada, dünyanın her yerinde var. Olmayan sadece Türkiye gibi ülkeler ve Türkiyede de mutlaka olması lazım."
    
     -"Türkiye ekonomik açıdan çok büyük bir başarı hikayesine sahip"-
    
     Tchıan ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın ocak ayında gerçekleştirdiği Nijer ziyaretinin tarihi önem taşıdığını anımsatarak, "Ülkemizin kuzeyinde yaşayan bir halk Türk kökenli. Bu sadece siyasi bir ziyaret değil, aile ziyaretiydi. Türkiye ekonomik açıdan çok büyük bir başarı hikayesine sahip. Bu başarı öyküsünü Afrika ülkeleri de takip etmelilerdir" dedi.
     Grup, daha sonra Eskişehirin Alpu ilçesinde maden arama tesislerinde incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: Hicret Özkan - Ömer Ürer
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER