Engelli kadın dış gebelikte sezaryen ile

Engelli kadın dış gebelikte sezaryen ile doğum yaptı -Ağrıda iki kolu felçli bedensel engelli kadın, hamileliğinin 36ıncı haftasında örneği çok nadir görülen dış gebelikte 2.9 kilogram ağırlığında bir kız bebeği dünyaya getirdi


AĞRI (A.A) - Fatma Güven - Metin Göktekin - Ağrıda iki kolu felçli bedensel engelli kadın, dış gebelikte sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi.
     Kentte yaşayan 40 yaşındaki Makbule Yaşar, doğum sancıları başlayınca Ağrı Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine başvurdu.
     Hamileliği sırasında dış gebelik yaşandığına dair herhangi bir belirtiye rastlanmayan bedensel engelli Yaşarın, doğumu sırasında bebeğin rahimde bulunmadığı anlaşıldı.
     Annenin karın duvarı ve bağırsaklarına yapışan bebeğin, doktorların müdahalesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi sağlandı.
     Yaşar, yapılan müdahaleyle hamileliğinin 36ıncı haftasında dünyada sadece birkaç örneği görülen dış gebelikle 2.9 kilogram ağırlığında bir kız bebeği dünyaya dünyaya getirdi.
     Doğumu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kör, AA muhabirine yaptığı açıklamada anne Yaşarın 2 gün önce doğum sancılarıyla getirildiğini, yapılan ilk müdahalede bebekte sıkıntı olabileceği tespitinde bulunduklarını belirterek, bu nedenle acil olarak sezaryene aldıklarını belirtti.
     Operasyon sırasında bebeğin rahim yerine karın duvarında geliştiğini görünce çok şaşırdıklarını anlatan Kör, hastane personelinin desteğiyle bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için seferber olduklarını söyledi.
     Kör, servis çalışanlarının Gülten adını verdiği bebeğin, gebeliğin 36ıncı haftasında 2.9 kilogram ağırlığında doğduğunu, anne ve bebeğin genel sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti.
    
     -Bu doğum tıp literatüründe ender görülen bir vaka-
    
     Böyle bir gebeliğin tıp literatüründe çok nadir görüldüğünü, hatta dünyada sadece birkaç örneğinin olduğunu anlatan Kör, şöyle devam etti:
     Operasyon sırasında bebeğin dış gebelikle büyüdüğünü görünce önce şok oldum. Hemen bir kadın doğum ve genel cerrahi uzmanına haber verdik. Bebeğin plasentası annenin bağırsaklarına yapışık olduğu için 3,5 süren bir ameliyatla annenin bağırsakları temizlendi. 7 kişilik bir ekip başarılı bir operasyonla anne ve bebeği kurtardık. Annenin ve bebeğin durumu gayet iyi, bebeği taburcu ettik. Anneyi de takip için yoğun bakıma aldık.
     Normalde dış gebelikle gebe kalıp sonuna kadar devam eden bu vakanın çok nadir görüldüğünü vurgulayan Kör, Bu nadir görülen vakalarda da genellikle bebek ilk 3 ayda ölüyor. Bu kadar uzun süre büyüyüp ve canlı olarak doğan bebek sayısı dünyada sadece birkaç tanedir. Bunlardan birisi de Ağrıda doğdu. Bu bizim için de büyük şaşkınlık çünkü ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz diye konuştu.
    
     -Mucize bir bebeğe sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz-
    
     Bebeğin babası bedensel engelli Hikmet Özbalık (35) ise 3 yıldır çocuk sahibi olmak için beklediklerini belirterek, bu sürenin ardından böyle mucize bir bebeğe sahibi olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
     Bebeklerinin dış gebelikle doğduğunu, bebeklerinin mucize bebek olarak dünyaya geldiğini anlatan baba Özbalık, doktorlardan duyunca ağladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Ben ve eşim bedensel engelliyiz. Ben de doğuştan beri kalça kemiği kayması var. Eşimin de her iki kolu felçli. Bize babam yardım ediyor. Düğünlerde şarkı söyleyerek günlük 15-20 lira kazanıyorum. Devlet bana 3 ay da bir özürlü maaşı veriyor. Kızımın doğumuna çok sevindim ama bir taraftan da üzülüyorum. Çünkü ona bakacak maddi durumum yok. Ben hakkımla kazanıp eşim ve çocuğuma bakmak istiyorum. Bir işim olsun istiyorum benim ayaklarım tutmuyor olabilir ama benim ellerim tutuyor. Her işi yaparım. Yeter ki çocuğumun bezini sütünü kendim alabileyim.
     Doğumu gerçekleştiren hastane personeline teşekkür eden Özbalık, özellikle doğumu başarılı bir şekilde gerçekleştirerek eşi ve çocuğunu kendisine sağ salim teslim eden Köre minnettar olduğunu, kızının ismini de doğumda bulunan ekibin koymasını istediklerini söyledi.
    
     -Hamileliğim sırasında çok acı çekiyordum-
    
     Anne Makbule Yaşar da 3 yıldır çocuk hasreti çektiğini, sıkıntılı bir dönemin ardından bir kız bebekleri olduğu için çok mutlu olduğunu belirtti.
     Hamileliği süresince çok acı çektiğini anlatan Yaşar, Çok şiddetli ağrılarım oluyordu. Her 15 günde bir hastaneye gidiyordum. Bazen gece yarısı beni hastaneye getiriyorlardı. Ağrılarımdan dolayı dayanamıyordum. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Bebeğim de çok sağlıklıymış. Daha ne isterim ki Allaha çok şükür. Ben çok mutluyum dedi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Engelli kadın dış gebelikte sezaryen ile Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER