Engelliler, deltanın bitkilerini eşyaya dönüştürüyor

Engelliler, deltanın bitkilerini eşyaya dönüştürüyor -Samsunun Bafra ilçesinde düzenlenen engellilere yönelik kursta, Kızılırmak Deltasından toplanan mısır koçanı ve kındıra gibi bitkilerden sepet, peçetelik, zembil, şapka, plaj ç


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Bafra ilçesinde düzenlenen engellilere yönelik kursta, Kızılırmak Deltasından toplanan mısır koçanı ve kındıra gibi bitkilerden sepet, peçetelik, zembil, şapka, plaj çantası, puset ve çamaşır sepeti yapımı öğretiliyor.
     Bafra Halk Eğitim Merkezince, Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi üyelerine yönelik bitkisel örücülük kursu düzenlendi. Kursta, Kızılırmak Deltasından toplanan kındıra (hasır örülen saz cinsinden ot, hasır otu), mısır püskülü ve mısır koçanı gibi bitkiler kullanılarak, çeşitli eşyaların yapımı engellilere öğretiliyor.
     Kurs eğitmeni Nuran Güngör, AA muhabirine, kursun amacının engellileri sosyal hayata kazandırmak ve mesleki beceri sahibi yapmak olduğunu söyledi.
     Kursun Haziran ayına kadar devam edeceğini anlatan Güngör, şöyle konuştu:
     Kurs, engelliler için aynı zamanda sosyal bir çalışma. Hem mesleki beceri kazanıyorlar hem de sosyal bir aktivitenin içinde bulunuyorlar. Üretken olmayı ve ekonomik kazanç sağlamayı öğreniyorlar. Burada yapılan ürünlerle ilgili olarak sergi açacağız. Sergide yapılan ürünler satılacak. Ayrıca dernek bitkisel örücülükle yapılan ürünler için siparişler alarak üretim yapacak. Kursa engellilerin yanında ev hanımları da katılıyor. Amacımız, kültürümüzde olan bu geleneği yaşatmak ve engellilere fayda sağlamak.
    
     -Kındıra ve mısır koçanları değerlendiriliyor-
    
     Mısır koçanları ve kındıranın şimdiye kadar yörede hayvan yiyeceği olarak kullanıldığına işaret eden Güngör, şunları kaydetti:
     Kurs sayesinde mısır koçanlarını ve kındırayı değerlendiriyoruz. Engellileri ve ev hanımlarını istihdama kazandırmayı amaçladık. Zembil olarak da adlandırılan bu bitkisel ürünlerle yapılan çalışmalara hanımlar kendi duygularını, ruhlarını katıyor. Dileyen istediği ürünü yapıyor. Şapka, çanta, plaj çantası, pazar çantası, puset, duvar süsü, sepet, sele gibi birçok ürün yapıyoruz. Emek ve göz nuruyla olan çalışma yapıyoruz. Bir sepet için yaklaşık 4-5 bin düğüm atılıyor. Yapılan ürünlerin de değerlendirilmesini istiyoruz.
    
     -Yeni iş alanları oluşturmak istiyoruz-
    
     Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi Onursal Başkanı Nesrin Yenen ise amaçlarının engellilere mesleki beceri kursları vererek sektörle onları tanıştırmak olduğunu bildirdi.
     Engelliler için kursun aynı zamanda bir rehabilitasyon olduğunu anlatan Yenen, Bütün üyelerimiz kursa severek geliyor. El sanatlarına yönelik yeni iş alanları oluşturmak istiyoruz. Yapılan her ürün kendi alanında önem taşıyor. Ürünlerimizi satmak ve üyelerimize ekonomik kazanç sağlamak istiyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Engelliler, deltanın bitkilerini eşyaya dönüştürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER