Engelliler, minibüs ve halk otobüsü sürücülerinden

Engelliler, minibüs ve halk otobüsü sürücülerinden şikayetçi -Diyarbakırdaki engelli derneklerinin temsilcileri, Vali Mustafa Topraka bazı minibüs ve halk otobüsü sürücülerinin engellileri araçlarına almadığını illeti -Vali Toprak:


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırdaki engelliler, toplu taşıma araçlarının sürücülerinden şikayetçi oldu.
     3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Güler İnal, Uluslararası Engelliler Derneği Şube Başkanı Erdal Satılış ve Diyarbakır Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Akif Karakaşın da aralarında bulunduğu 12 engelli derneği temsilcisi Vali Mustafa Toprakı makamında ziyaret etti.
     Ziyarette konuşan dernek başkanları, son yıllarda uygulamaya konulan yeni yasalar sayesinde engellilerin sıkıntılarının büyük ölçüde azaldığını söylediler. Başta görme engelliler olmak üzere engellilerin özellikle toplu ulaşım araçlarını kullanmada sıkıntı yaşadığını bildiren başkanlar, Bazı minibüs ve halk otobüsü sürücüleri maalesef durakta bekleyen engellileri aracına almıyor dediler.
    
     -Kontrol yetkisine haiz olanların bunu denetlemesi lazım
    
     Vali Mustafa Toprak, minibüs ve halk otobüslerinde engellilere yönelik oluşabilecek yanlış uygulamanın mutlaka ilgili yerlere bildirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Tüm minibüs ve otobüsçüleri suçlamak yanlış olur. Devletin koyduğu kural hepimizi bağlar. Bu işin takipçisi olacağız. Oto kontrol sistemi kurulması lazım. Bu konuda şikayetin gelmemesi için bu araçları plakasıyla ilgili yerlere bildirelim. Şoförlerin eğitimi ve denetimi yapılmalı. Kontrol yetkisine haiz olanların bunu denetlemesi lazım. Büyükşehir Belediyesine engelli vatandaşlarımızın kanuni hükümlerini de hatırlatan yazışmayı yapalım ki, bunların yaşanmaması için gerekli tedbirleri alsınlar. Bu işin hep birlikte takipçisi olalım diye konuştu.
    
     -Hazır para vermek insanları mutlu etmiyor
    
     Engelliler konusunda yasal düzenlemelerin yanı sıra toplumsal bakış ve bilinçte de geçmiş yıllara oranla olumlu değişim olduğunu belirten Toprak, bu konuda yarınların bugünden daha iyi olacağını söyledi.
     Toprak, sorunlar gündeme geldikçe imkanları ölçüsünde anında çözmeye gayret göstereceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu alanlarda devletimizin ortaya koyduğu güzelliklerin uygulanabilmesi çok önemlidir. Uygulanabilmesi için o bilincin hem kamu hem de vatandaşlar düzeyinde oluşturulması gerekir. Hem engellerin haklarını kullanma bilinci, engelli bireylerimize toplumun bakışın düzeltilmesi bilinci ve bu hizmetleri sunacak görevli arkadaşlarımızın bu bilinci oluşturulması lazım. Bunlar toplumsal bilinçtir. Emrinize amade olduğumuzu belirtiriz. Devlet her türlü kuralı koymuştur. Biz o görevlilerin eğitilmesi için gerekeni yapıyoruz. Sorunlarımızı el birliğiyle çözebiliriz.
     Vali Mustafa Toprak, Diyarbakırda 10 bin 500 aileye evlerindeki engelliye bakmaları için asgari ücret düzeyinde ödeme yapıldığını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın-Ümit Özdal
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Engelliler, minibüs ve halk otobüsü sürücülerinden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER