Enver Paşanın yadigarı hançer, Selanikte bit

Enver Paşanın yadigarı hançer, Selanikte bit pazarında bulundu -Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesinin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, Yunanistana yaptığı ziyaret sırasında bit pazarında rastladığı, Enver Paşanın Ç


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesinin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, Yunanistana yaptığı ziyaret sırasında Selanikteki bir bit pazarında rastladığı, Enver Paşanın Çanakkale Savaşlarında yararlılık gösteren subaylara hediye etmek için özel olarak hazırlattığı tarihi hançeri, müzesine kazandırdı.
     Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce ziyaret için Yunanistanın Selanik kentine gittiğini, buradaki bir bit pazarını ziyaret ettiği sırada tezgahta bulunan tarihi hançerin dikkatini çektiğini söyledi.
     Yaptığı incelemede, hançerin Çanakkale Savaşları ile bağlantısını fark ettiğini anlatan Uslu, Bunu, 1. Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı topraklarının dışında olan Selanikteki bir bit pazarından aldım. Hançeri, pazarda görünce kalbim adeta yerinden oynadı. Bir Enver Paşa hançerini görmek, tarihçi ve Çanakkale sevdalısı olarak beni çok mutlu etti. Bunu aldım ve müzemin en güzel yerinde sergilemek istiyorum dedi.
     Uslu, 1. Dünya Savaşında Osmanlı ordularının başkomutan vekili olan Enver Paşanın Almanyada gördüğü eğitimden etkilenerek, orduda birtakım yenilikler yaptığına işaret etti. Bunlardan bir tanesinin de askerlere giydirilen ve enveriye olarak adlandırılan şapka olduğunu belirten Uslu, Enver Paşa, daha sonra askerlerin kemer tokalarında ay yıldızı kullanarak bir değişikliğe gitmiştir. Sonrasında savaşlarda yararlılık gösteren subaylara, Çanakkalede küçük Kuran-ı Kerimler hediye etmiş, daha sonraki merhalede de özel olarak hançerler yaptırıp, savaşta yararlılık gösteren Osmanlı subaylarına bunlardan hediye etmiştir diye konuştu.
     Hançerin, Topkapı Sarayında bulunan ve padişahların kullandığı hançerlerden esinlenerek yapıldığını anlatan Uslu, tarihi malzemenin bir yüzünde numarası, padişah tuğrası ile 1918 senesine ait olduğunu belirten rakam, diğer yüzünde ise Kelime-i Tevhidin yazılı olduğunu belirtti.
     Uslu, Enver Paşanın bunları subaylara dağıtmadaki amacının, onlara değer verdiğini göstermek ve motive etmek olduğunu ifade ederek, Bronz ve çelikten imal edilen hançerlerden yaklaşık 3 bin 500 adet yaptırılmış. Elimizdeki hançer 2896 sayılı. Kınında da yazılı olan aynı rakam, hançerin kime verildiğini gösteriyor. Bu konuda da tarihçilerimizden yardım isteyerek, hançerin hangi subayımıza verildiğini öğrenmeye çalışacağız ifadelerini kullandı.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ise bu tür hediyelerin dağıtılmasına ekim 1915 tarihinde itibaren başlandığını belirtti. Hediyelerin cephede görev yapan yerel komutanlara, savaş sırasında orduya olan bağlılığını göstermek amacıyla verildiğini dile getiren Atabay, hançerin üzerindeki yazılarla ilgili ise şu bilgileri verdi:
     Öncelikle bu tür hediyelerin bir de beratının olması gerekiyor. Hediyenin kime verildiğini, ancak bu berat ortaya çıkarsa bilebiliriz. Hançerin bir yüzünde 1918 tarihi yer alıyor. Sultan Mehmet Reşatın tuğrası ile verilen kişinin adının baş harfleri olan E ve H yazılı. Hançerin diğer tarafında ise Kelime-i Tevhid yazısı bulunuyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Enver Paşanın yadigarı hançer, Selanikte bit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER