Eriyen kar, Kızılırmakta debiyi yükseltti

Eriyen kar, Kızılırmakta debiyi yükseltti -Kar kütlelerinin erken erimesiyle kabaran Kızılırmakın debisi, geçen yıla göre 7 kat arttı


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Kar kütlelerinin geçen yıla göre daha erken erimesiyle kabaran Kızılırmakın Sivas bölümündeki Dikmencik ve Söğütlühan mevkilerinde yapılan ölçümlerde, debinin yaklaşık 7 kat arttığı bildirildi.
     AA muhabirinin Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kızılırmakın Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde 16 Mart 2013te yapılan anlık ölçümlerde, ırmağın debisinin 202.57 metreküp/saniyeye kadar yükseldiği belirlendi. Geçen yıl aynı mevkide aynı tarihte yapılan anlık ölçümlerde ırmağın debisi 30.02 metreküp/saniye olarak ölçülmüştü.
     Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde 16 Martta yapılan anlık ölçümlerde 265.31 metreküp/saniyeye kadar yükselen debi, geçen yılın aynı döneminde 37.08 metreküp/saniye olarak tespit edilmişti.
    
     -Debi artışı gözle görülüyor-
    
     Debideki artış, 18 kemerli tarihi Eğri Köprü, Kızılırmak Köprüsü ve Kesik Köprüde de gözle görülüyor. Sivas kent merkezinin, Cumhuriyet Üniversitesi ile bağlantısını sağlayan tarihi Eğri Köprünün kemerlerinin tamamından bugünlerde su geçiyor.
     Yine nehir üzerindeki 19 su kemerinin yer aldığı Selçuklulardan kalma tarihi Kesik Köprüde de debi artışı gözle görülebiliyor.
     Yükselen debi nedeniyle, ırmak yatağında oluşan geniş kumsal alanlar, otluk ve sazlık kısımlar da su altında kaldı.
     Temmuz ve şubat ayları arasında en düşük su düzeyinde akan nehirde Eylül 2001de aylık ortalama debi, 1.84 metreküp/saniyeye kadar düşmüştü.
     Çok geniş bir yatağa sahip olan, özellikle ilkbahar mevsiminde yağışlar ve kar sularının etkisiyle taşma noktasına gelen, düzensiz bir rejime sahip olan Kızılırmak üzerinde, Sarıoğlan, Yamula, Kesikköprü, Hirfanlı,Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunuyor.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Eriyen kar, Kızılırmakta debiyi yükseltti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER