Erken uyarı sistemi, taşkınları önlüyor

Erken uyarı sistemi, taşkınları önlüyor -DSİ 11. Bölge Müdürlüğünce kurulan uyarı sistemi, taşkınlara karşı 24 saat önceden önlem alınmasını sağlıyor -DSİ. 11. Bölge Müdürü Algın: -Nehir debilerini ölçmemiz, bize 24 saat öncesinde


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Türkiye Bulgaristan Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında kurulan Taşkın Erken Uyarı Sistemi, nehir taşkınlarına karşı 24 saat önceden tedbir alınmasını sağlıyor.
     Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010da Türkiye Bulgaristan Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında, akım gözlem istasyonlarına yenilerinin ilave edilmesiyle uyarı sisteminin kurulduğunu söyledi.
     Sistem sayesinde Meriç Nehri üzerinde 4, Arda Nehri üzerinde 1, Tunca Nehri üzerinde 2 ve Ergene Nehri üzerinde 3 noktada 24 saat debi ölçümü yaptıklarını belirten Algın, havzaları Bulgaristanda bulunan nehirlerin debilerinin ölçümüyle 24 saat önceden taşkınla ilgili tedbir alınmasına imkan sağlandığını ifade etti.
     2012de meydana gelen nehir taşkınlarında sistem sayesinde gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Algın, 2012 yılındaki taşkında Meriç Nehrinde gelen debi bin 398 metreküp/saniye ölçüldü. Daha önceki yıllarda böyle bir debiyle çok ciddi taşkınlar olurken, sistem sayesinde gerekli tedbirler alındı. Meriç Nehrinin kapasitesinin artırılması sayesinde ciddi hasar oluşmadı diye konuştu.
     Algın, sistem için nehirlerde belirli aralıklarla ölçüm yapılacak alanlar belirlediklerini, ölçümlerin taşkın odasında toplandığını dile getirdi.
     Odada toplanan rakamlar sayesinde, 24 saatte debinin ne kadar yükseleceğinin tespit edildiğini anlatan Algın, sistemin yüzde 80-90 doğru tahminde bulunarak önlem alınmasını sağladığını kaydetti.
    
     -Ergene Nehrine de kurulacak-
    
     Sistemin yıl sonunda Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Ergene Nehrine de kurulmasını planladıklarını vurgulayan Algın, şöyle devam etti:
     Bununla ilgili 2012de mevcut akım gözlem istasyonları, meteoroloji gözlem istasyonları revize edildi. 2 yeni otomatik akım gözlem istasyonu, 6 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu tesis edilerek, 27 akım ve meteoroloji gözlem istasyonun bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı. Teçhizatların yenilenmesiyle ilgili alım yapıldı.
     Kesit ölçümleri ve yazılım programları yapılarak 2013 sonundan itibaren Ergene Nehrinde ve yan kollarında erken uyarı sisteminin kurulmasını planlamaktayız. Sistemin Ergene Nehri ve önemli yan kollarında da kurulması bize çok büyük yarar sağlayacak.
     Taşkınlarla mücadele amacıyla 9 yılda 82 milyon lira yatırım yaptıklarını, 23 kilometrelik seddede hem güçlendirme hem de yükseltme çalışması yaptıklarını anlatan Algın, Meriç, Tunca ve Ergene yan kollarındaki seddelere de kapaklı menfezler yerleştirildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Erken uyarı sistemi, taşkınları önlüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER