Erzurumda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu

Erzurumda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu -Muğla Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Altun: Türkiyenin büyüme hedefleri açısından en temel ihtiyacı olan iş gücü, bütün erkekleri çalıştırsanız dahi yetm


ERZURUM (A.A) - Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında hibe alan proje temsilcileri Erzurumda buluştu.
     Muğla Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulrezak Altun, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen Hibe Projeleri ve Kadınlarla Buluşma konulu toplantıda, Kız ve Oğlan Bebekler Olarak Doğarız, Ama Nasıl Kadın ve Erkek Oluruz- konulu sunum yaptı.
     İnsanların doğumla birlikte giydikleri kıyafet renkleriyle ayrıldığını belirten Altun, erkek bebeklere mavi, kız bebeklere pembe giydirilerek bu ayrılığın görülebileceğini ifade ederek, Erkeklik ve kadınlık, öğretilen kültürel değerlerden oluşur. Cinsiyete dayalı eşitsizlik, kadın ve erkeklerin kaynaklara, statülere ve refaha erişimlerinde genellikle erkek yararına olan, çoğu zaman yasalar ve toplumsal adetlerle kurumlaştırılan farklılıklardır dedi.
     Altun, dünyada okuma-yazma bilmeyen yetişkinlerin üçte ikisinin kadınlardan oluştuğunu, mal varlığının da yüzde birinin kadınlara ait olduğunu ifade etti. Türkiyenin 2023 yılında dünyanın 10 ekonomisinden biri olma hedefi olduğunu da anlatan Altun, şunları kaydetti:
     Türkiyenin büyüme hedefleri açısından en temel ihtiyacı olan iş gücü, bütün erkekleri çalıştırsanız dahi yetmiyor. Bu sistem içinde kadınların da iş gücü piyasasına katılması ve ekonomik sistem içinde üretici olmaları öngörülüyor. Avrupa Birliğinin ortalaması kadınların çalışması açısından yüzde 59-60 seviyesinde. Türkiyede iyimser rakamlar var. Yüzde 27-30 arasında kadınların istihdama katılım oranı. Şu an iş yok ama ilerleyen zaman içinde ekonomik büyümeyle ortaya çıkabilecek istihdam sürecinde nitelikli eleman da yok. Bu süreci birbirini destekleyen bir süreç olarak düşünmek gerekiyor.
     Türkiye İş Kurumu Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Koordinasyon Birim Üyesi Nazan Kahraman da Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İŞKUR tarafından yürütülen Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında kentte yaptıkları etkinlikler hakkında bilgi verdi.
     Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı ise Anadolu kadınının sadece babasının kızı, eşinin karısı, oğlunun annesi olmadığını, komşu amcanın da kızı, komşu çocuğunun da annesi olduğunu ifade ederek, Belli makamlara kadının oturması hatadır. İnisiyatifini kullanamıyor, eksik kalıyor. Sadece o masanın kadını. Bir şey yapılacak, eli kolu bağlanıyor. Bu tür kadınların ayıklanması lazım. Kadın vali, kaymakam olmamalı. Kadın narindir, duygusaldır. O makamlardaki kişi yumruğunu masaya vurabilmeli dedi.
     Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Şube Müdürü Münir Aktepe de Türkiyede Mayıs ayı itibarıyla işsizlik rakamlarının yüzde 8 olarak açıklandığını, Erzurumda bu rakamın yüzde 6 olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER