Erzurum Teknik Üniversitesinin akademik yıl açılışı

Erzurum Teknik Üniversitesinin akademik yıl açılışı -Sayıştay Başkanı Akyel: 6085 sayılı Sayıştay Kanununda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna tanıma durumu yok. Türkiyede bütün kurumlar aynı şekilde


ERZURUM (A.A) - Sayıştay Başkanı Recai Akyel, 6085 sayılı Sayıştay Kanununda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna tanıma durumu yok. Türkiyede bütün kurumlar aynı şekilde Sayıştay denetimine tabi ve denetleniyorlar dedi.
     Erzurum Teknik Üniversitesinin açılışı için kente gelen Akyel, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürkü makamında ziyaret etti. Akyel, Erzurum Üniversitesi Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalıyı ziyaretinin ardından, üniversitenin Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katıldı.
     Erzurum Teknik Üniversitesinin ilk akademik yılının hayırlı olmasını dileyen Akyel, Denetim konulu ilk dersi verdi.
     Denetim konusunda 3 öge bulunduğunu ifade eden Akyel, Bir, denetim çok önemli bir konu ihmal edilmemesi lazım. İki, denetimi doğru bilmeliyiz, doğru algılamalıyız. Üç, denetimi doğru uygulamalıyız. Doğru denetimi doğru uygulamalıyız. Yanlış yapılan bir denetim hiç kimseye fayda getirmez dedi.
     Denetim yapılan işlerin daha önce belirlenen kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığının tespitinden oluştuğuna dikkati çeken Akyel, İnsanların bulunduğu, kuralların olduğu, bir işin üretildiği her yerde denetimin olması gerekiyor diye konuştu.
     Vali Sebahattin Öztürk ise Erzurumda açılan ikinci üniversitenin ilk eğitim-öğretim yılına başladığını belirterek, Üniversitelerimizin, en büyük sorunu toplumla ilişkiler, toplumsal sorunlarla ilişkilerinde olan kopukluk, koydukları mesafe, sanayiyle olan ilişki kopukluğu, eğitim-öğretim kısmıyla meşgul olmaları, ama bilgi üretiminde yetersiz kalmaları. Bunun mutlaka giderilmesi gerekiyor dedi.
     Üniversitelerin dünyayla yarışması gerektiğini vurgulayan Öztürk, Erzurum Teknik Üniversitesinin bu şansı çok iyi kullanacağına inandığını belirtti.
     Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Yaylalı da bir ülkenin gelişmesi için ilk şartın eğitimin gelişmesi olduğunu, onun ilk şartının da ülkedeki demokrasinin gelişmesi olduğunu kaydetti.
     Rektör Yaylalı, Akyele plaket ve çeşitli armağanlar verdi.
    
     -Yeni Sayıştay Kanunu-
    
     Sayıştay Başkanı Akyel, açılış töreninin ardından bir gazetecinin Yeni Sayıştay Kanununda askeri harcamaların denetiminde şeffaflık sorunu olduğu iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz- sorusuna Bu tartışmaların boyutlarını tam bilemiyoruz. Zaman zaman gazetelerde, basında, köşe yazarları konuşuyorlar. Bunların niteliğini, kapsamını, neyi kastettiklerini tam anlayamıyoruz. Biliyorsunuz her işte bir standart, neyin kastedildiği anlaşılmadığı zaman kişilerin beklentilerin ya da varsayımları farklı boyutlarda olabiliyor şeklinde cevap verdi.
     Süreçte herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan Akyel, şunları kaydetti:
     Kanunumuz çok açık. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu belli. Orada okuduğunuz zaman herhangi bir kurum hakkında bir istisna yok. Bütün kurumlar aynı şekilde denetlenecektir. Herhangi bir isim vererek ayrım yok, özel bir düzenleme yok. Şahısların o beklentileri, arzuları ya da kafalarındaki ölçüler farklı olabiliyor. Bu tamamen bir izafi yorum. 6085 sayılı Sayıştay Kanununda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna tanıma durumu yok. Türkiyede bütün kurumlar aynı şekilde Sayıştay denetimine tabi ve denetleniyorlar.
     Akyel, kanunun çok yeni olduğunu ifade ederek, ileriye dönük olarak Sayıştay denetimlerinin daha şeffaf, daha açık olacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurum Teknik Üniversitesinin akademik yıl açılışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER