Eski TBMM Başkanı Toptan, Çanakkalede

Eski TBMM Başkanı Toptan, Çanakkalede -Bazıları, Suriyede insanlar ölüyorsa, haksızlıklar yapılıyorsa bundan Türkiyeye ne- diyebilir. Ama bu doğru bir yaklaşım değil. Çünkü komşudaki tüm huzursuzlar bizi de etkiliyor -Suri


ÇANAKKALE (A.A) - Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Bazıları, Suriyede insanlar ölüyorsa, haksızlıklar yapılıyorsa bundan Türkiyeye ne- diyebilir. Ama bu doğru bir yaklaşım değil. Çünkü komşudaki tüm huzursuzlar bizi de etkiliyor dedi.
     Aynalı Çarşıyı ziyaret eden Toptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün çok eski arkadaşı ve dostu olduğunu söylediği Dr. Sadık Ahmetin 17. ölüm yıl dönümü için Gümülcineye gittiklerini, dönüşte İzmire geçtiklerini, daha sonra da eşi Saime Toptan ile Çanakkaleye uğradıklarını söyledi.
     Toptan, bu vesileyle bir kez daha Çanakkaleyi görmüş olduğunu ifade ederek, Ama değişmiş Çanakkale, İşin doğrusu bu. İnşallah daha da güzel olacak dedi.
     Suriyede yaşanan olaylara da değinen Toptan, Türkiyenin bölgesinde barışın ve huzurun tesis edilmesini öteden beri arzu ettiğini vurguladı.
     Toptan, bu konuda Suriye yönetimiyle baştan beri iyi ilişkiler içinde olduklarını, kendisinin meclis başkanlığı döneminde parlamentolar düzeyinde iyi ilişkiler kurduklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:
     Suriyeye yaptığımız ziyarette bunları hep ifade ettik. Ama zaman içinde Suriyede halkı doğrudan hedef alan, devletten kaynaklandığı anlaşılan olaylar Türkiyeyi rahatsız etmeye başladı. Bazıları, Suriyede insanlar ölüyorsa, haksızlıklar yapılıyorsa bundan Türkiyeye ne- diyebilir. Ama bu doğru bir yaklaşım değil. Çünkü komşudaki tüm huzursuzluklar bizi de etkiliyor. Iraktaki de etkiler, Suriyedeki de etkiler. Suriyenin bir uçağımızı düşürmek suretiyle olayı tırmandırmak istemesi, bazılarının olayı tırmandırmak istemesi, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gergin hale getirdi. Suriye yönetiminin çok basiretli hareket etmesi lazım. Bu kadar olandan bitenden sonra, bu kadar insan öldükten sonra, haksız yere öldükten sonra, Suriye yönetiminin iş başında kalması Suriye yöneticileri için de aslında doğru değil, sağlıklı değil. O nedenle onların da artık bu saatten sonra, ne kadar olabiliyorsa, şartları zorlamak suretiyle bir çıkış yolu, bir barış yolu araması, bulması lazım.
     Türkiyenin bu konuda üzerine düşen görevi şimdiye kadar yaptığını ifade eden Toptan, şunları kaydetti:
     Bundan sonra da yapmaya devam edecek. İstiyoruz ki Suriye huzur içinde olsun. Suriye halkı barış içinde olsun. İlişkilerimiz tarihsel ilişkilerdir. 400 sene oralar Osmanlı egemenliğinde barış ve huzur içinde yaşamıştır. Suriye topraklarında gözümüz yok. Gözümüz var diyemeyiz. Onu kendimize de yakıştırmayız. Tek istediğimiz orada barışın, insanların huzur içinde olması. Ondan sonra da Suriyenin kalkınması. Bu kalkınmada da bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Eski TBMM Başkanı Toptan, Çanakkalede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER