Eskişehirdeki ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası

Eskişehirdeki ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası -İhaleye fesat karıştırdığı ve kamu zararına neden olduğu iddiasıyla, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşenin de aralarında bulunduğu 16 sanığın yargılanmasına başlandı -Tutuksuz


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olunduğu iddiası üzerine başlatılan soruşturmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşenin de aralarında bulunduğu 16 kişinin yargılanmasına başlandı.
     Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı.
     Sanıkların avukatları ile müştekiler Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Pınar Turhanoğlu, Tuncer Köküer, Akif Çizmelioğlu, Zihni Çalışkan ile avukatları hazır bulundu.
     Sanıkların avukatlarından Cemal Okan Yüksel, iki ağır ceza mahkemesinde açılan 6 ayrı davanın birleştirilmesini talep etti.
     Avukat Semih Sivri de dava dosyasında raporları bulunan bilirkişilerin tarafsız olmadığını düşündüklerini ifade etti.
     Avukat Yunus Emre Karabulut da müştekilerin doğrudan zarar gördüğünü düşünmediklerini ve müdahillik haklarının olmadığını savundu.
     Müşteki Zihni Çalışkan da "Vergimden oluşan zarardan dolayı benim de davaya katılma talebim kabul edilmelidir" dedi.
     Müştekilerin avukatlarından Vahap Ata da ortada bir kamu zararı olduğunu belirterek, müvekkillerine, katılan sıfatı verilmesi gerektiğini söyledi.
     Müşteki Akif Çizmelioğlunun avukatı Gülfem Yüksel ise müvekkilinin çabalarıyla bu işin ortaya çıkarıldığını ve davada müşteki sıfatını alması gerektiğini dile getirdi.
     Öte yandan, sanıklardan Mustafa Mansızın bir süre önce vefat ettiği bildirildi.
     Mahkeme heyeti, sanıkların savunmaları alındıktan sonra davaların birleştirilmesi talebinin düşünülmesine karar verdi. Ayrıca suçtan zarar gören Çizmelioğlu, Çalışkan, Köküer ve Turhanoğlunun Büyükşehir Belediyesinde hangi görevde bulunduklarına dair belediyeye yazı yazılmasına, cevap geldikten sonra katılma talepleri konusunda karar verilmesi kararlaştırıldı.
     Duruşma, 10 Temmuza erteledi.
    
     -Tarafların adliye çıkışında yaptığı açıklamalar-
    
     Adliye çıkışında sanık avukatları adına gazetecilere açıklama yapan Emre Genç, duruşmada, usulen tartışmalar yapıldığını anlatarak, sanıkların savunma yapmaktan kaçmadığını, ikinci duruşmaya katılacaklarını aktardı.
     Müştekilerin avukatları adına konuşan Ata da konunun ortaya çıkmasını sağlayan müştekilerin, belediye meclis üyelerinin davaya kabul edilmemesi konusunda sanık tarafın ciddi bir gayreti olduğunu öne sürdü.
     Bu davayı bir belediye avukatının takip etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Ata, şunları kaydetti:
     "Bu davada yargılananlar, Büyükşehir Belediye Başkanı ve belediye bürokratları. Davanın takibi açısından Büyükşehir Belediye meclis üyeleri, belediyenin, kamunun zararlarının takibi açısından birebir davanın katılanıdır ve davaya katılmak durumundadır. Öte yandan, bu davada yargılanan 16 sanığın davaya gelmemesi daha önceki ortak hareket etme kararlılığını ortaya koyuyor. Tüm sanıkların aynı anda mazeret belirtmeleri, çok dikkat çekici. Hiçbir sanığın gelmemesini, mahkemeye karşı tavır olarak değerlendiriyoruz."
    
     -Olay-
    
     Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Ocakta, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 kişiden 5i tutuklanmış, 18i sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Tutuklanan 5 kişi ise bir süre sonra üst mahkemeye yapılan itirazların ardından tahliye edilmişti. Büyükerşen de 31 Ocakta Cumhuriyet Başsavcısının çağrısı üzerine soruşturmayla ilgili savcıya ifade vermişti.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirdeki ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER