Eskişehirden Tunusa anahtar teslim organik bahçe

Eskişehirden Tunusa anahtar teslim organik bahçe -Eskişehirde bir firma, yurt dışındaki ilk organik bahçeyi resmi davet aldıkları Tunusa kuracak -Ziraat Yüksek Mühendisi Fahri Öz: Tüm teknolojiyi, ekibimizle gittiğimiz yere


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Eskişehirde, ekolojik tarım yöntemiyle organik meyve yetiştiren firma sahibi Fahri Öz, resmi davet aldıkları Tunusa organik bahçe kurmaya hazırlandıklarını bildirdi.
     Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (EGSİAD) üyesi, Vadi Ziraat firması sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Fahri Öz, AA muhabirine, organik meyve üretiminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışına, anahtar teslim organik bahçe kurma çalışmaları olduğunu anlattı.
     Daha önce Ispartaya, elma, İzmire de badem bahçeleri kurduklarını belirten Öz, geçen ay sonunda EGSİADı ziyaret eden, Tunus Tarım Bakanı Mohamed Bin Salemle yaptıkları görüşmenin ardından, bu ülkeye kurmayı planladıkları bahçeyle yurt dışına açılacaklarını söyledi.
     Öz, Bakan Salemin, bir süre önce Eskişehir-Kütahya karayolunun 35. kilometresindeki Sofça köyü mevkisinde oluşturdukları organik elma üretim bahçesini gezdiğini ve kendileriyle istişarede bulunduğunu kaydetti.
     Organik bahçelerini çok beğenen Bakan Salemin aynı yatırımı Tunusa da yapmalarını istediğini vurgulayan Öz, şöyle konuştu:
     Tunusun iklim koşullarından dolayı bu ülkeye elma fidanı götüremeyeceğiz. Ağırlıklı olarak narenciye yetiştirilen ve narenciye ihracatçısı bir ülke olan Tunusta uzun süreden beri devlete ait olan ve boş duran arazilerin olduğunu söylediler. Dolayısıyla bu büyük bir avantaj. Resmi davetlileri olarak 15 gün içinde Tunusa ziyarette bulunup, bölgenin teknik detaylarını alacağız. İklim koşulları dolayısıyla kuvvetle muhtemel orada ihtiyaçları olan, bizim sert çekirdekli grup dediğimiz şeftali ve nektarin türü ağaçlar yetiştireceğimiz bahçeleri kurmaya başlayacağız. Prensip olarak anlaştık, detayları orada konuşup, anlaşmayı imzalayacağız.
    
     -Tüm teknolojiyi ekibimizle gittiğimiz yere götürüyoruz-
    
     Öz, organik bahçeleri, kendilerine gösterilen uygun araziye tüm sistemiyle birlikte kurup teslim ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
     Anahtar teslimden kastımız bu. Tüm teknolojiyi, ekibimizle gittiğimiz yere götürüyoruz. Fidan, telli terbiye, damlama sulama sistemleri dahil olmak üzere tüm ekipmanla yurt içi ya da yurt dışında bu sistemi kurup geliyoruz. Bu da ülkemiz için artı bir katma değer.
     Öz, Tunustan sonra Azerbaycana da proje sunduklarını ve görüşmelerin olumlu şekilde sürdüğünü sözlerine ekledi.
    
     -İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğini artırmak amacıyla yaptığımız çalışmalar ilk meyvesini verdi-
    
     Eskişehir Girişimci Sanayici ve İş adamları Derneği (EGSİAD) Genel Sekreteri Adem Özer ise geçen ay gerçekleştirdikleri organizasyonla Tunus Tarım Bakanı Mohamed Bin Salem, Tunusun Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma ve beraberindeki Tunuslu işadamlarının derneklerini ziyaret ettiğini anımsattı.
     Bakan Salemin yeni dönemde Tunus Devleti olarak Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini kendilerine ifade ettiğini söyleyen Özer, şunları kaydetti:
     Sayın Bakan Salem, Her iki ülkenin tarihi bağlarını daha da güçlendirmek istiyoruz. Ve gördüğüm kadarıyla hem Tunus tarafı hem Türkiye tarafı bu bağları daha da güçlendirmek niyetindeler. Biz bu bağlamda her iki ülke arasındaki işbirliğini ve ortaklığını derinleştirmek niyetindeyiz. Biz Türkiyeden ciddi yatırımların ülkemize gelmesini istiyoruz. Eskişehirli kardeşlerimi ülkeme yatırım yapmaları için ücretsiz arazi ve yatırım teşvikleri vermeyi planlıyoruz açıklamalarının ardından bizde üyelerimiz arasında Tunusa yatırım yapabilecek firmalarla görüştürdük. Türk iş adamları hemen her ülkede ticari faaliyetlerde bulunuyor. Tunuslu heyet, Eskişehirli iş adamlarımızla ikili ticari görüşmeler yaptı. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğini artırmak amacıyla yaptığımız çalışmalar ilk meyvesini verdi ve Tunuslu heyet, Türkiyenin sayılı organik elma üretiminin yapıldığı 200 dönüm araziyi gezdi...Organik üretimi yerinde inceleme fırsatı buldu. Üyemiz olan Vadi Ziraat firması Tunusa organik bahçe kuracak.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirden Tunusa anahtar teslim organik bahçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER