Espiye Devlet Hastanesi Başhekimi Yuvadan ramazanda

Espiye Devlet Hastanesi Başhekimi Yuvadan ramazanda beslenme uyarısı


GİRESUN (A.A) - Espiye Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İbrahim Yuva, oruç tutan kişilerin ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
     Yuva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığına işaret etti.
     Şeker hastaları, hamileler, emziren anneler, 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, çok yaşlı ve hasta olan insanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenlerin oruç tutmasında sağlık açısından sakıncalar bulunabileceğini hatırlatan Yuva, mevsim sıcaklarının normalin üstünde olması nedeniyle oruç tutanların ise vücutlarının susuz kalmamasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
     Sahurda bol sıvı alınmasını öneren Yuva, ramazanda sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
     Ramazanın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar. Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de mide içinde bulunan yemek ve asidin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan reflüdür. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekir.
     Yuva, iftar ve sahurda yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğini, oruçlu geçecek zamanın uzun olması nedeniyle sahura kalkmadan oruç tutulmasının çok doğru olmayacağını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Fikret Bıyık
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Espiye Devlet Hastanesi Başhekimi Yuvadan ramazanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER