EWE AG Yönetim Kurulu Üyesi ve

EWE AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Operasyonları Sorumlusu Schoeber: -Türkiyede hedefimiz; mevcut doğal gaz dağıtım şirketlerimizin dışında elektrik satış ve dağıtımında da yatırım yapmak istiyoruz


BURSA (A.A) - EWE AG Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Operasyonları Sorumlusu ve Bursagaz Yönetim Kurulu Başkanı William Schoeber, Türkiyede hedefimiz; mevcut doğal gaz dağıtım şirketlerimizin dışında elektrik satış ve dağıtımında da yatırım yapmak istiyoruz dedi.
     William Schoeber, Bursada doğal gaz kullanımının 20. yılı kapsamında, Bursagaz Yönetim Kurulu Üyesi ve EWE Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Erbil Doyuran, Bursagaz Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Frank Quante ve Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
     Schoeber, burada yaptığı konuşmada, EWE olarak Türkiyede doğal gaz alanında daha fazla yatırım yapabileceklerini belirten Schoeber, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) uygulamalarına uyduklarını söyledi.
     Tavan sınır uygulaması yerine yüksek limitten ya da limit koyulmamasından yana olduklarını ifade eden Schoeber, bu şekilde davranarak hem şehrin hem de sektörün büyümesine katkı konulabileceğini belirtti.
     Schoeber, Türkiyede EPDK tarafından uygulanan sistemin müşteri karlılığına dayandığını belirterek, daha fazla yatırım yapılmasının müşteriye daha uygun fiyata doğal gaz dağıtımı şeklinde gerçekleşeceğini vurguladı.
     Almanyada EWE firması ile gaz, elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı alanlarında faaliyet gösterdiklerini, bu konuda tecrübeli olduklarını anlatan Schoeber şunları kaydetti:
     Türkiyede hedefimiz mevcut doğal gaz dağıtım şirketlerimizin dışında elektrik satış ve dağıtımında da yatırım yapmak istiyoruz. Piyasada çeşitli oyuncular var ama aşama aşama yatırımlarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Toptan satış sonrası perakende satışı da düşünüyoruz. Proje heyecan verici, büyüme için de önemli bir fırsat olarak görüyorum. En etkili ve verimli bilgi işlem sistemini kuracağız.
     Türkiyede çok büyük yatırımlar yapmayı düşünmediklerini belirten Schoeber, yıllık 10 ile 20 milyon avro arasında olmak üzere önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplam 100 milyon avroluk yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.
     Bir gazetecinin Türkiyedeki doğal gaz fiyatlarına ilişkin sorusu üzerine Schoeber, Türkiyede doğal gaz vergilerinin ve maliyetinin uygun olduğunu söyledi. Almanya dışında 10 bin abone ile Polonyada, yaklaşık bir milyon abone ile de Türkiyede faaliyet gösterdiklerini belirten Schoeber, Almanyada şebeke maliyeti ve vergilendirmesi Türkiyedekinden çok daha yüksek şeklinde konuştu.
     Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ise faaliyete geçen Şebeke İzleme ve Kontrol Merkezinin kentin doğal gazını kesme özelliğinin bulunduğuna dikkat çekerek, önceden herhangi bir deprem sinyali geldiği takdirde bu özelliğin devreye gireceğini bildirdi.
     Tola, Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santralinin doğal gazının BOTAŞ tarafından verildiğini hatırlatarak, mahkeme sürecinin ardından çevrim santralinin doğal gaz temininin Bursagaz tarafından sağlanacağını ve Bursagazın 1,5 milyar metreküp olan doğal gaz hacminin, Ovaakça Çevrim Santrali ile 2,7 milyar metreküpe çıkacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Tarık Üzgün/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber EWE AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER