Fındık işçileri bayramı gurbette karşılayacak

Fındık işçileri bayramı gurbette karşılayacak -Düzcede çadır kente yerleştirilen mevsimlik işçiler, Ramazan bayramını evlerinden kilometrelerce uzakta, fındık bahçelerinde çalışarak geçirecek


DÜZCE (A.A) - Fındık toplamak için Düzceye gelen işçiler, Ramazan bayramını evlerinden kilometrelerce uzakta geçirecek.
     Para kazanmak amacıyla Düzceye gelen mevsimlik işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca geliştirilen Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında Kaynaşlı ilçesi Sarıçökek mevkisinde oluşturulan çadır kente yerleştirildi.
     Son 2 yıldır bakanlığın projesi sayesinde önceki yıllara göre daha iyi şartlarda barınan aileler, ihtiyaçlarını çadır kentlerde kendileri karşılayabiliyor. Misafir işçiler, çadır kentlerde oluşturulan lavabo ve duşların haricide, kurdukları tandır fırınlarında ekmeklerini yapıyorlar.
     İşçiler fındık toplamaya gittiğinde yemek hazırlama işi kadınlara ve çocuklara kalıyor. Kadın ve çocuk yaştaki aşçılar, fındık bahçesinden gelecek işçiler için yemek yapıyor.
     Hataydan gelen işçi çavuşu Hüseyin Toplar AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 ile 32 lira arasında değişen yevmiyeyle çalıştıklarını belirterek, yazın kazandıkları parayla kışlık ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.
     Bayramı gurbette çalışarak geçireceklerini vurgulayan Toplar, Memleketteki hayatımızı normal olarak burada da devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu sene Ramazan ayına denk gelince biraz zor oldu. Yine de çalışmaya devam ediyoruz. Gurbet elde bayramı yapmakla ve kendi evinde bayram geçirmek farklı. Hüzünlü ve buruk geçiyoruz dedi.
     Fındık işçilerinin, devletin belirlediği yevmiye ile çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çeken Toplar, Devletin belirlediği yevmiye hesabıyla ya da fındık sahibinin belirlediği bedelle çalışıyoruz. İşe sabah 06.00da başlıyoruz, akşam 18.00e kadar çalışıyoruz. Alıştık artık, zorluk çekmiyoruz. Burada 180 kişi var diye konuştu.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak/Murat Paksoy
<< Önceki Haber Fındık işçileri bayramı gurbette karşılayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER