Fındıkta lisanslı depoculuğa doğru

Fındıkta lisanslı depoculuğa doğru -Ünye Ticaret Borsası Başkanı Atik: -Türkiyede biri Ünyede, diğeri Düzcede faaliyete geçecek olan lisanslı depoculuk uygulaması kapsamında Ünyedeki laboratuvar bir ay içinde hazırlanaca


ORDU (A.A) - Hacer Coşkun - Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, Türkiyede biri Ünyede, diğeri Düzcede faaliyete geçecek olan lisanslı depoculuk uygulaması kapsamında Ünye ilçesindeki laboratuvar bir ay içinde hazırlanacak dedi.
     Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisanslı depo uygulaması için Ünye ve Düzcede Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarının uygun görüldüğünü ifade ederek, pilot bölge olarak buralarda lisanslı depoculuğun başlatılacağını söyledi.
     Ünyede kiralanan 25 bin tonluk deponun, lisanslı depoculuk uygulamasının ilk örneğini oluşturacağını vurgulayan Atik, Yıllardır üzerinde konuşulan Lisanslı Depoculuk müessesesi, önümüzdeki ay içerisinde Ünyede faaliyete geçecek. Fındıkla ilgisi olan her kişinin ve kurumun lisanslı depoculuğa sahip çıkması lazım diye konuştu.
     LİDAŞ Firmasıyla Ünye Ticaret Borsası arasında imzalanan protokol gereğince, Ünye Ticaret Borsası tarafından depoya bırakılacak olan fındığın analizi ve randıman tespitinin yapılacağını belirten Atik, bu şekilde, Yetkili Sınıflandırıcı Lisansına sahip olacak olan Ünye Ticaret Borsasının laboratuvar testi ve sınıflandırmasına tabi tutulan ürün karşılığında LİDAŞ tarafından fındık üreticisine Ürün Senedi verileceğini ifade etti.
    
     -Stopaj vergisinden muafiyet-
    
     Türkiyede biri Ünyede, diğeri Düzcede faaliyete geçecek olan lisanslı depoculuk uygulaması kapsamında Ünye ilçesindeki laboratuvar bir ay içinde hazırlanacak diyen Atik, laboratuvarı kurduktan sonra bakanlıktan inceleme için yetkilileri davet edeceklerini söyledi.
     Atik, onaylandıktan sonra kendilerine yetkili sınıflandırıcı belgesi verileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
     Biz de bununla yola çıkacağız. Ünye deposu ayrı ayrı beş bölümden oluşan toplam 25 bin ton ürün stok edebilen bir kapasiteye sahip. Sistem oturdukça bu iş diğer bölgelere de yansıyacak. Üretici bu sisteme dahil olduğunda depoya giden üründen aylık depo başı 1 kilo için 13 kuruş gibi cüzi rakamla depo kirası ödeyecek. Ürün, üreticiden alınacak ama gelen ürün önce ürün borsamız elamanları tarafından yetkili sınıflandırmacı sıfatıyla sınıflandırılacak. Ürününüzün tetkikleri yapılacak, randımanına bakılacak ve randımandan sonra, ürün senet belgesi verilecek. Bu senetle birlikte Ticaret Borsası Satış salonunda ürünün kalitesini göstererek satma yetkisine sahipsiniz.
     Üreticinin fındığına sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Atik, Fındıkta yüzde 2lik bir stopaj vergisi var. Fındıkta yüzde 2lik stopaj vergisinden lisanslı depolara giren ürün sahipleri muaf olacak ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Fındıkta lisanslı depoculuğa doğru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER