Fiyatı 500 lira olsa da talebi

Fiyatı 500 lira olsa da talebi artıyor -Rizede geçen yıl 15 ton üretilen ve yüksek fiyata rağmen kısa sürede tükenen organik balda bu yılki hedefin, 20 ton olduğu bildirildi -Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bulut: Tüketici


RİZE (A.A) - Fikret Delal - Rizede bu yıl, 20 ton organik bal üretiminin hedeflendiği bildirildi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik arıcılığın, geleneksel yöntemlerle tarım yapılan bölgeden en az 3 kilometre uzakta, ilaç ve gübre gibi kimyasalların kullanılmadığı yerlerde yapılması gerektiğini belirtti.
     Sertifikalı arıcılar tarafından yapılan organik arıcılıkta, bal ve diğer arı ürünlerinin, suni besleme ve kimyasal ilaçlamaya başvurulmadan, doğal ürünlerle üretildiğini ifade eden Bulut, bu ürünlere talebin gün geçtikçe arttığını vurguladı.
     Rizede 2 bin 600 işletmede 88 bin 297 koloni ile arıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğünü anlatan Bulut, şunları söyledi:
     Geçen yıl yaklaşık 218 işletmede kara kovan balı üretildi. Organik aracılık faaliyetleri kapsamında ilimizde 2012 yılı sonu itibarıyla 43 işletmede bin 568 kolonide toplam 15 ton organik bal üretimi gerçekleştirildi. 42 işletmede bin 886 adet organik arı üretim kolonisi var. 2013 yılı hasat döneminde yaklaşık 20 ton organik bal üretimi hedefliyoruz. Çok fazla talep gören organik balın kilogramı, üretildiği bölgelere göre 150 ile 500 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.
    
     -Organik tarım logosuna dikkat edilmeli-
    
     İl müdürlüğü olarak organik arıcılığın yaygınlaştırılması ve arıcıların bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar düzenlediklerini dile getiren Bulut, Organik arılık için eğitimler düzenliyor, başarılı olan arıcılarımıza sertifika veriyoruz. Organik arıcılık yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Eğitimli üretim, kaliteli ve doğal ürünü beraberinde getiriyor, aynı zamanda rekoltenin de artmasını sağlıyor diye konuştu.
     Bulut, tüketicilerin organik bal alırken diğer organik ürünlerde olduğu gibi özellikle ambalajların üzerinde organik ürün logosunun olmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik tarım logosu var. Ürünlerin üzerinde kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının da logosu bulunuyor. Tüketicilerimiz organik ürün logosu olan ürünleri tereddüt etmeden alabilir. Ayrıca, işletmelerde organik bal raflarının da ayrı olması gerekir dedi.
    
     -Üretilen bal yetmiyor-
    
     Arıcı Zekeriya Ambar ise 10 yıldan beri organik arıcılık yaptığını anlatarak, Organik arıcılık zor bir iş. Bu işi doğanın zor şartlarında yapmak biraz eziyetli oluyor dedi.
     Organik bal siparişlerine cevap veremediklerini belirten Ambar, şöyle konuştu:
     2011 yılında 100 kilogram organik bal ürettim. Geçen yıl iklim şartları elverişli olduğu için 500 kilogram organik bal elde ettik. Fakat üretilen bal bölgemize yetmiyor. Kara kovan veya fenni kovan ballarına da çok fazla talep var. Klasik arıcılık yapan arkadaşlarımızın da organik arıcılığa yönelmesini istiyoruz. Yöremizde sahil kesiminden Kaçkar Dağlarının 3 bin rakımlı yerlerine kadar arıcılık yapılmaktadır. Rizenin organik bal konusunda daha iyi tanıtılması için organik arıcılığa daha fazla yönelmemiz gerekiyor.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Fiyatı 500 lira olsa da talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER