Flamingolar fabrika atıklarının tehdidi altında

Flamingolar fabrika atıklarının tehdidi altında -Yüzlerce flamingo ve leylek, Aksarayda sanayi kuruluşlarının atıklarının karıştığı sulak alana yiyecek bulmaya geliyor -AKATDER Başkanı Yıldız: Flamingolar, leylekler ve diğer ku


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy - Öner Taş - Tuz Gölü Havzası içindeki su kaynaklarının yaz mevsimiyle birlikte kuruması nedeniyle flamingo ve leylekler yiyecek bulmak için Aksarayda sanayi atıklarının karıştığı sulak alana geliyor.
     Eskil Ağaçlandırma, Kalkındırma ve Tuz Gölünü Koruma Derneği (AKATDER) Başkanı Hakan Arif Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizde allı turna olarak da bilinen flamingoların Akdeniz Havzası içindeki en önemli konaklama ve kuluçka sahasının Tuz Gölü çevresi olduğunu söyledi.
     Flamingoların her yıl kuluçkaya yatmak için Tuz Gölüne geldiğini belirten Yıldız, Tuz Gölü, tuz oranı, artemia salina adı verilen tuzlu su canlıları ve çevresindeki tatlı su kaynaklarıyla birlikte flamingoları kendisine çekerken, her yıl binlerce flamingo kuluçkadan çıkarak, gözlerini Tuz Gölünde dünyaya açıyor dedi.
     Flamingoların beslenmek için göl çevresindeki tatlı su kaynaklarına gittiğini belirten Yıldız, şunları ifade etti:
     Flamingoların Anadolunun ortasında bozkırın içinde gidebileceği su kaynakları kısıtlı. Kış mevsiminde göl yakınındaki sulak alanlara giden flamingoların yaz mevsiminde ise gidebileceği sulak alan yok denecek kadar az. Bu az sayıdaki alandan birisi de Aksaray Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yanındaki yapay gölet alanı. Çevre Müdürlüğü tarafından 5 yıl önce oluşturulan gölete yüzlerce flamingo, leylek ve diğer kuş türleri gidiyor.
    
     -Flamingolar tehlike altında-
    
     Kuş Cenneti olması hedeflenen gölet sahasının Aksaray OSBnin atık sularının verilmesi nedeniyle bir bataklığa dönüştüğünü belirten Yıldız, şöyle devam etti:
     Gölet sahasına bırakılan sanayi kuruluşlarının atık suları, bir arıtma tesisinden geçmediği için kimyasal maddeler içermekte. Bu tehlikeli bataklık yüzlerce flamingo ve leyleğe ev sahipliği yapıyor. Normalde bir çift olarak gördüğünüz leyleklere burada toplu halde rastlayabilirsiniz. Kuşlar, sanayi atıklarının karıştığı bu alanda besin bulmaya çalışıyorlar. Oluşan siyah çamurun içine girip çıkıyorlar ve zehirli maddelerle temas halindeler. Flamingolar, leylekler ve diğer kuş türleri tehdit altında. Bu kuşların aynı zamanda yavrularını da beslediklerini düşünürseniz, zincirin diğer halkaları da bu riske dahil.
     Yıldız, yetkililerin bu sahaya sanayi atıklarının akıtılmasına bir an önce çözüm bulması halinde sanayi tesislerinin yanında sağlıklı bir kuş cenneti oluşabileceğini sözlerine ekledi.
     Aksaray OSB Müdürü İsmet Çağlar ise OSBye arıtma tesisi kurmak için çalışmalarının olduğunu söyledi.
     Önümüzdeki ay arıtma tesisi için ihaleye çıkacaklarını belirten Çağlar, Şu anda sanayi kuruluşlarının atıklarını iki ayrı havuzda topluyoruz. Atıklar burada dinlendirildikten sonra araziye bırakılıyor. Flamingo ve leyleklerin bulunduğu sulak bölgeye atık bırakmıyoruz. Arada mesafe var. Dolayısıyla onları etkileyecek bir durum yok. Kamuoyunda bu yönde bir algı oluştu, arıtma tesisi yapıldığında bu endişeler de sona erecek dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Flamingolar fabrika atıklarının tehdidi altında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER