Fuar sektörünün güvenli limanı Türkiye olacak

Fuar sektörünün güvenli limanı Türkiye olacak -Sektörde, Türkiyenin dünya pazarındaki payının yüzde 1 seviyelerinde olduğu, ancak Avrupadaki ekonomik sıkıntılar ve Ortadoğudaki gelişmeler nedeniyle bu oranın hızla yükseldiği


ADANA (A.A) - İbrahim Erikan - Fuar sektöründe Türkiyenin dünya pazarındaki payının yüzde 1 seviyelerinde olduğu, ancak Avrupadaki ekonomik sıkıntılar ve Ortadoğudaki gelişmeler nedeniyle bu oranın hızla yükseldiği, Türkiyenin güvenli liman olarak ön plana çıktığı bildirildi.
     TÜYAP Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarcılığın Türkiyede hızla gelişen sektörlerden biri haline geldiğini, önümüzdeki 5 ve 10 yıllık 2 dönem içerisinde de Türkiyenin Avrupa ve dünyada önemli bir lokasyon olarak ön plana çıkacağını söyledi.
     Türkiyede fuarcılığın gelişmesinde Avrupada yaşanan ekonomik sıkıntıların ve Arap Baharı ile ortaya çıkan siyasi problemlerin etkili olduğunu belirten Ersözlü, son dönemde fuarcılığın güvenli liman olarak Türkiyeye kaymaya başladığını kaydetti.
     Avrupa Birliği içindeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle üretimin doğu ve Uzakdoğuya kaydığını anlatan, Ersözlü şu bilgileri verdi:
     Başta Asya Pasifik ülkeleri olmak üzere özellikle Çin, Tayvan ve Japonyada üretimlerin yoğunlaşmasıyla fuarcılık doğuya doğru kaydı. ABDdeki terör saldırısından sonra tüm dünyada ve özellikle batıda vize problemi ortaya çıktı. Vize sorunu nedeniyle Arap ülkelerinden veya Kafkaslardan bir çok ziyaretçinin Almanya, İtalya, Fransa veya ABDdeki bir fuara gidememesi, oradaki fuarların önemini yitirmesine neden oldu. Bu durumda, Türkiye öne çıktı. Aslında Türkiye, dünya fuarcılık pazarından çok büyük bir pay almıyor. Türkiyenin dünya fuarcılığındaki payı yüzde 1. Asya Pasifik ülkelerinin payı ise yüzde 25 civarında ve her sene başta Çin olmak üzere Uzakdoğunun fuarcılık pazarından aldığı pay yükseliyor. Avrupa ve ABDnin pazar payı ise her sene düşüyor. Fuarcılıkta, Asya Pasifik ülkeleri ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ülkelerini kapsayan coğrafyada güvenli liman olarak Türkiye ön plana çıkıyor.
    
     -Anadoludaki fuarcılık da büyüyor-
    
     Türkiyedeki fuar sektöründe akla ilk olarak İstanbulun geldiğini dile getiren Ersözlü, geçen yıl TOBBun açıkladığı fuar takvimindeki 452 fuarın yaklaşık 230unun İstanbulda yapıldığını, geriye kalan kısmının ise Anadolu şehirlerinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
     Üretimin İstanbuldan çıkıp Anadoluya kaymasıyla Anadoludaki fuarcılığın da büyüdüğünü vurgulayan Ersözlü, şöyle devam etti:
     Adana, Konya, İzmir, Kayseri ve Bursa gibi şehirler fuarcılıkta daha da söz sahibi olacak. Üretim bu şehirlerde çok fazlalaşmaya başladı. Üretim oldukça da bu işin pazarlanması ve satılması söz konusu olacak. Bu bakımdan Anadoluda, İstanbulu zorlayacak şehirler olacak. Ancak, Türkiyenin dünya fuarcılığındaki payını geliştirmek için fuarcılığı da geliştirmek lazım. Türkiyede en büyük fuar salonları İstanbulda ve bu salonlar 100 bin metrekare civarında. Bizim rekabet etmeye çalıştığımız, örneğin Almanyadaki fuar salonları ise 200 binle 300 bin metrekare arasında değişiyor. Bu farklılığı lehimize çevirmemiz lazım. Batıdaki fuar standartlarını yakalamamız lazım.
    
     -Firmalar fuarların önemini anlamaya başladı-
    
     Fuar sektörünün büyümesi için turizm, konaklama ve lojistik sektörlerinin de güçlü olması gerektiğini bildiren İlhan Ersözlü, son dönemde fuarlara katılan firmaların da kendilerini yenilemeye ve fuarlara önem vermeye başladıklarını kaydetti.
     Fuarcılık bilinci arttıkça fuar sektörünün daha da büyüyeceğine işaret eden Ersözlü, Firmalar, fuarların önemini anlamaya başladı. Artık onlar da fuarların önemli bir tanıtım ve pazarlama argümanı olduğunu biliyor ve daha çok bütçe ayırıyorlar. Çünkü, buraya ayrılan bütçe firmalara geri dönüyor. Fuarlara binlerce ziyaretçi geliyor ve ürünlerini pazarlayabilecekleri bir ortam buluyorlar. Ürünleri diğer ürünlerle kıyaslayabiliyorlar diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Fuar sektörünün güvenli limanı Türkiye olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER