Gaziantepe Ekolojik Kent

Gaziantepe Ekolojik Kent -Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Hengirmen: -Enerji verimliliği kriterlerine uygun Ekolojik Kent kuracağız


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen, enerji verimliliği kriterlerine uygun Ekolojik Kent kuracaklarını bildirdi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Belediye Meclis Salonunda düzenlenen Binalarda Enerji Verimliliği ve Isı Yalıtımı konulu toplantıda konuşan Hengirmen, İklim Eylem Planının Türkiyede tek ve örnek bir proje olduğunu dile getirdi.
     Kentte enerjinin yüzde 34lük kısmının sanayide, yüzde 33lük kısmının ise konutlarda kullanıldığını belirten Hengirmen, şunları aktardı:
     Bu oran bir birine çok yakın. Bu durum gerçekten çok yüksek bir enerji tüketimini ortaya koyuyor. Bunun için neler yapabiliriz diye bir araştırma yaptık. Kişi başına düşen karbon ayak izini araştırdık. Kişi başına 3,5 ton karbon izi tespit ettik. Hedefimiz 2023 yılına kadar kişi başına düşen karbon ayak izini yüzde 20ye düşürmek.
    
     -Sıfır enerji tüketen binalar-
    
     Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de enerji verimliliği üzerinde yoğunlaştığını belirten Hengirmen, 2013 yılında İspanya, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde sıfır enerji tüketen binaların yapımı gibi bir projeyi Gaziantepte başlatmak istediklerini kaydetti. Mevcut binaların enerjilerinin yenilenmesi ve asgariye indirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Hengirmen, Yeni bir imar alanı açtık. Burada enerji verimliliği kriterlerine uygun Ekolojik Kent kuracağız ifadelerini kullandı.
     Türkiye Hukuk İşleri Müdürü Engin Şenol ise, program kapsamında 7 kentte toplantılar yaptıklarını belirterek, birçok milli park, orman alanı, tatlı su kaynaklarını koruma altına aldıklarını vurguladı.
     Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sinan Tütüncüler ise, enerjinin insanoğlunun en önemli ihtiyaçlarırdan biri konumuna geldiğine dikkati çekti.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Gaziantepe Ekolojik Kent Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER