Gaziantepte yapay kalp nakli

Gaziantepte yapay kalp nakli -GAÜN Tıp Fakültesinde 64 yaşındaki bir hastaya total yapay kalp nakli gerçekleştirildi -GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun: -Bu Türkiyede ve dünyada çok az sayıda yapılan ameliyatlardan biri


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesinde 64 yaşındaki bir hastaya, total yapay kalp nakli gerçekleştirildi.
     GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiyede nadir görülen bir ameliyatı ve kendileri için çok önemli bir bilimsel faaliyeti gerçekleştirdikleri için bugünün onur ve gurur günü olduğunu söyledi.
     GAÜNün sadece bölgeye değil Türkiyeye, hatta komşu ülkelere de önemli sağlık hizmetleri veren bir merkez olduğunu belirten Coşkun, Her gün yeni şeyler yaparak dünyada, Türkiyede yapılan yeni şeyleri Gaziantepte ortaya çıkararak, hem hizmet veriyor hem bilimsel anlamda parlayan yıldız Gaziantep Üniversitesinin bir kez daha tescilini yapmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Total yapay kalp naklinin dünyada ve Türkiyede nadir yapılan ameliyatlardan biri olduğunu vurgulayan Coşkun, şöyle devam etti:
     Kalbin tümüyle yerinden çıkarılıp bir makine marifetiyle tamamen suni olarak yerleştirilen, kalp vazifesini gören bir cihazla gerçekleştirilmesidir ki bu Türkiyede ve dünyada çok az sayıda yapılan ameliyatlardan biridir. Parmakla sayılacak kadar az vaka içerisinde artık Gaziantep Üniversitesi de bu ameliyatı yapan merkezlerden biridir. Hastamız şu anda gerekli bakım ve doktor kontrolünden sonra kendi kendini idare edebilecek durumda bulunmaktadır.
    
     -Kalp yerinden çıkarılarak cihaz takıldı-
    
     Kalp naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Haşim Üstünsoy ise üniversite olarak yapay kalp naklinde belli bir başarıya ulaştıklarını ifade etti.
     Prof. Dr. Üstünsoy, şöyle konuştu:
     Bu yeni yapay kalp, kalbi tamamen yerinden çıkardığımız, sağ ve sol olmak üzere kalbin yerine makine olarak yerleştirdiğimiz pompalarla, insanların yaşama tekrar tutunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu vesileyle üniversitede 2 ay önce ilk total yapay kalp ameliyatını gerçekleştirdik ve hastamızı iyileştirdik. Aynı vakanın ikincisini de geçen hafta yaptık. Kalp tamamen tükenmişti. O kalbi de yerinden çıkartıp aynı cihazla onu da destekleme durumunda kaldık.
     Uygun kalp bulunduğunda cihazı yerinden çıkararak kalp nakli yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Üstünsoy, total yapay kalp nakliyle ilgili şu bilgileri verdi:
     Tüm dünyada bu tür vaka sayısı bin civarında. İbrahim Özkan, Türkiyedeki yedinci vaka. Ankaranın doğusunda ilk vaka. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantepte yapılıyor. Bu beş şehirden birisiyiz, hatta ikinci nakli de yaparak bazı şehirlerin önüne geçmiş bulunuyoruz. Elbette bu tür ameliyatların başarı oranı normal ameliyatlarla eşdeğer değil. Yüzde 50 başarı oranı var. Ama nazar değmesin biz yüzde 100 başarıyla götürüyoruz. İki hastamız da hayatta.
    
     -Bütün çaba insanı hayatta tutma çabası-
    
     Her şeyden önce insanı yaşatıyoruz, bütün çaba insanı hayatta tutma çabası diyen Üstünsoy, şöyle devam etti:
     Hayatta tuttuğumuzda neleri hayatta tutuyoruz. İbrahim Özkan, ünlü bir udi. Kendi besteleri olan, Kazancı Bedihe besteler veren bir udi. Son bestesini de Alişan almıştı. Yani sadece bir can, nefes alan bir canlıyı değil, bir takım sosyal değerleri hayatta tutuyoruz bu işlemlerle. Onun kendinde biriktirdiği kültürü, yetenekleri ve ailesine sağladığı bir takım manevi katkıyı ayakta tutuyoruz, sadece nefes alan bir canlıyı değil. Bir çok sosyal değeri de hayatta tutuyoruz ve onun devamının gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz.
     Üstünsoy, nakillerle organ bağışını gündemde, bu konudaki duyarlılığı da canlı tutmaya çalıştıklarını ifade etti.
     Cihazın pahalı olduğunu ancak insan hayatından daha pahalı bir şey olmadığını dile getiren Üstünsoy, gösterdikleri yoğun çabanın sonunda yaklaşık bir yıldan beri cihazın parasının SGK tarafından karşılandığını aktardı.
     Hasta hakkında da bilgi veren Üstünsoy, 64 yaşındaki İbrahim Özkan, 20 yıldır sıkıntı içerisindeydi. Son 7 yıldır da bütün yaşam kalitesi bozulmuştu. Bize geldiğinde sadece yatakta oturabiliyordu. Tek kelime söylediğinde bile nefes darlığı yaşıyordu, yatarken nefes alamıyordu diye konuştu.
     Üstünsoy, total yapay kalp nakli yapılan diğer hastanın da 31 yaşındaki Veysel Demir olduğunu söyledi.
    
     -Hasta, ud çalarak mini konser verdi-
    
     Total yapay kalp nakli yapılan 4 çocuk babası Şanlıurfalı İbrahim Özkan ise gazetecilere naklin ne kadar başarılı geçtiğini göstermek için ud çalarak mini bir konser verdi.
     Gazetecilerin Beste yaparken eski kalbiniz ile yeni kalbiniz arasında fark var mı- sorusu üzerine, Özkan, Hani derler ya kalpsiz insan diye, ben daha da duygusal oldum, daha çok ağlıyorum. Allah herkesten razı olsun. Ben bir kat merdiven çıkamıyordum. Konuşurken dudaklarım morarırdı diye konuştu.
     Sağlığını sigaradan dolayı kaybettiğini dile getiren Özkan, herkesin sigaradan uzak durmasını istedi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek - Kaan Bozdoğan / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Gaziantepte yapay kalp nakli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER