Gaziantepten kısa kısa

Gaziantepten kısa kısa -"Büyülü Fener: Gaziantepte Sinema" belgeseli görücüye çıktı


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Sait Limanın yönettiği "Büyülü Fener: Gaziantepte Sinema" belgeseli, GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen galada seyirciyle buluştu.
     Sanko Holdingden yapılan açıklamaya göre, belgeselde, sinema işletmecisi, makinist, eleştirmen, yazar, seyirci olarak döneme tanıklık eden ve aralarında Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve yönetmen Memduh Ün ile tiyatro ve sinema oyuncusu Arif Erkin Güzelbeyoğlunun da bulunduğu 28 kişinin söyleşisine yer verildi.
     Liman, sinema olgusunun Gaziantepte gelişimini sosyo-kültürel ve ekonomik boyutlarıyla incelemeyi amaçlayan çalışmanın, öğretim elemanları tarafından hazırlanan bilimsel araştırma projesine dayandığını belirtti.
     Filmin 1920lerden başlayıp 1970lerin ortalarına kadar uzanan zaman dilimi içinde sinemanın Gaziantepteki serüvenini, sinema işletmecisi, makinist, eleştirmen, yazar, seyirci olarak döneme tanıklık edenlerin anıları ve o yılların Türkiye sinemasının tarihsel iniş çıkışları zemininde ele aldığını vurgulayan Liman, şunları kaydetti:
     "Bu yönüyle hazırladığımız belgesel, sinemanın Anadoludaki geçmişine ilişkin bir örnek olmanın yanında, dönemin yazlık-kışlık seyir eğlence sistemi içinde evrilen sinema seyirci ilişkilerinden sinema olgusunun kentteki gelişimine ve toplumsal alandaki yansımalarına varıncaya dek bir dizi olguyu sözlü tarih araştırma yöntemine dayalı olarak belgeleyip perdeye taşıyor."
    
     -Şahinbeyde bilim ve teknoloji müzesi kurulacak-
    
     Şahinbey Belediyesince, hizmet binası bahçesindeki tarihi binada bilim ve teknoloji müzesi kurulması için İpek Yolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile protokol imzalandı.
     Belediye Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, protokolu Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan imzaladı.
     Tahmazoğlu, törende, kuracakları bilim ve teknoloji müzesinde tarih boyunca yapılmış çalışmaları, objeleri ile sergileyeceklerini belirtti.
     Böylelikle gerek Gaziantepteki gerekse diğer yerlerden gelecek öğrenci ve vatandaşların tarih boyunca bilime ve teknolojiye yapılan yatırımları bire bir görerek öğreneceklerini ifade eden Tahmazoğlu, 1 milyon 877 bin TL maliyetli projeye 1 milyon 77 bin TL katkı sağlayacaklarını kaydetti.
     İKA Genel Sekreteri Özkan da Gaziantepin sadece ekonomisi ve sanayisi ile değil, tarihi ve kültürüyle de ön plana çıkan bir şehir olduğunu belirterek, projenin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan / Veli Gürgah
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Gaziantepten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER