Gaziantepten kısa kısa

Gaziantepten kısa kısa -GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Akarsu: -"El ve ayaklardaki büyüme akromegali hastalığının en dikkat çeken bulgusudur"


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, el ve ayaklardaki büyümenin, akromegali hastalığını en dikkat çeken bulgusu olduğunu bildirdi.
     Akarsu, "15 Nisan Türkiye Akromegali Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hastalığın başlamasıyla tanı arasında yaklaşık 10 sene gecikme olabileceğini belirtti.
     Hastalıkta iskelet, yumuşak doku ve iç organların aşırı ölçüde büyüdüğünü, büyümenin özellikle el, ayak ve yüz çıkıntılarında belirgin olduğunu ifade eden Akarsu, şunları kaydetti:
     "Akromegalinin en dikkat çeken bulgusu el ve ayaklarda büyümedir. Yıllar içinde ayakkabı numarası büyür. Parmaklar kalınlaşır. Yüz genişler ve kabalaşır. Yüz kemikleri, burun ve kulaklar büyür. Dil ve dudak büyür. Ses tellerinde bozulma olur. Bu nedenle ses kalınlaşır. Akromegalinin önemli bulgularından birisi de aşırı terlemedir. Ciltte siğil ve et beni sık gelişir. Yumuşak doku artışı olur. Örneğin el bileğindeki yumuşak doku artışı sonucu sinir sıkışmasına bağlı olarak ellerde uyuşma ve ağrı oluşur."
     Akromegali tüm organ ve dokularda büyümeye neden olabilir. Örneğin, kalpte büyüme yaparak kalp yetmezliğine yol açabilir. Kalp ve böbrek gibi iç organlarda büyüme yaparak normal fonksiyonunu bozabilir. Üreme sisteminin fonksiyonunu bozabilir. Sıklıkla eklemlerde bozulma oluşur. Bu hastalıkta, büyüme hormonunun fazla salgılanması bazen kişide diyabet oluşturabilir veya mevcut diyabette kan şekeri kontrolünü bozar.
    
     -Kreş çocuklarına öz güven eğitimi-
    
     Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığına bağlı kreşlerdeki 5-6 yaş gruplarındaki çocuklara "özgüven eğitimi veriliyor.
     Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Kurbanbaba Mutlu Anaokulu, Hacıbaba Umut Anaokulu ve kreşlerinde eğitim gören 380 öğrenciye verilen eğitim 3 gün sürecek.
     Gizem Doğan Yaşayarak Öğrenme Merkezinde öğrencileri çeşitli eğitim aşamalarından geçiren kreş öğretmenleri, çocuklara öz güvenin yanı sıra, cesaret, anlama, kavrama ve seçme gibi davranışları da öğretiyor.
     Büyükşehir Belediyesi Anaokulları Şube Müdürü Sibel Çukadar, çocukların gelişim düzeylerine göre hazırlanan 8 istasyonda 3 günlük bir eğitim kampına başladıklarını bildirdi.
     İlk etap eğitim programında, denge, koordinasyon, ritim, kas gelişim, zihinsel gelişim ve bedensel gelişim gruplarında eğitim verildiğini vurgulayan Çukadar, şunları kaydetti:
     "Burada çocuklara öncelikle özgüven, grup olmayı, gruplarla çalışmayı ve hareket etmeyi öğretiyoruz. Çocuklarımız kendilerinden emin bir şekilde verilen tüm grup çalışmalarında başarılı hareketler sergiliyorlar. Eğitimlerimiz 25-26 Nisan tarihleri arasında belediyemize bağlı Hacıbaba Mutlu Anaokulundan 150 öğrencinin katılımı ile devam edecek.
     Yaşayarak Öğrenme Merkezi yöneticisi Hakan Erbay da 2011 yılında hizmete açılan merkezin, bugüne kadar risk altındaki birçok çocuğu hayata kazandırdığını belirtti,
     Özellikle kenar mahallelerde yaşayan ve risk altında bulunan çocukları eğitime alarak sosyal proje çerçevesinde eğitim verdiklerini dile getiren Erbay, merkezin kurumsallaşmasından sonra Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zirve Üniversitesinin katkılarıyla 2013de lise öğrencilerine de eğitimler verdiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Gaziantepten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER