Gebze

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi -Bakan Binali Yıldırım, Orhangazi-Samanlı tünelindeki çalışmaları inceledi -Yıldırım: Avrupada en büyük proje. Şu anda dünyada devam eden ikinci en büyük alt yapı projesi. Bu yol bittiğind


BURSA (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesinin Avrupada en büyük, şu anda dünyada devam eden ikinci en büyük alt yapı projesi olduğunu belirterek, Bu yol bittiğinde Bursa-İstanbul adeta birleşmiş olacak dedi.
     Bakan Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanından helikopterle Sabanlı Tüneli çalışmalarının yapıldığı bölgeye geldi. Samanlı Tünelinde incelemeler yapan Yıldırım, Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü İsmail Kartaldan, bilgi aldı.
     Bakan Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tünelin toplam uzunluğunun, 7 bin 20 metre olduğunu söyledi.
     Şu an itibarıyla 7 bin 20 metrenin, bin 800 metresinin tamamlanmış durumda olduğunu, 4 uçtan da çalışma yapıldığını ifade eden Yıldırım, Yani Yalova tarafından iki giriş, Bursa tarafından iki girişi olmak üzere, 4 uçtan da çalışmalar devam ediyor diye konuştu.
     Burada çok kapsamlı bir iş var. Daha beton kaplama yapılacak, izolasyonlar yapılacak. Akıllı ulaşım sistemleri yerleştirilmiş olacak diyen Yıldırım, Normal şartlarda 4.10 santimetre yetiyor ama tünel gabarisi 5 metre ifadelerini kullandı.
     Tünelin İstanbul tarafından, Altınova ve İzmit Körfez geçişi ile eş zamanlı olarak çalışmalarının sürdüğünü belirten Yıldırım, tünelin güney çıkışından, Orhangazi istikametine alt temel, kavşak ve viyadük çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Proje içerisinde çok fazla viyadük olduğunu bildiren Yıldırım, Tüm güzergah boyunca zannediyorum 20 kilometre boyuca viyadük çalışması olacak. Herhangi bir gecikme olmaz ise İstanbuldan Bursaya kadar olan kesimi, 2015 içerisinde açmış olacağız şeklinde konuştu.
     Bakan Yıldırım, daha sonra tünelde bir iş makinesini kullandı, işçilerle fotoğraf çektirdikten sonra tünelden ayrıldı. Şantiye binasına geçen Yıldırım, projenin geneli hakkında da Kartaldan brifing aldı.
     Yıldırım, şantiye binasında yaptığı açıklamada, Bu projenin şöyle bir özelliği de var. Küresel mali krizin yaşandığı dönemde tek proje bazında bu kadar büyük hacimli bir proje dünyada hemen hemen, ya bir tane ya iki tane dedi.
    
     -Yol bittiğinde Bursa-İstanbul adeta birleşmiş olacak-
    
     Projenin önemine değinen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Avrupada hiç yok. Avrupada en büyük proje. Şu anda dünyada devam eden ikinci en büyük alt yapı projesi. Bu projedeki köprü toplam boyutları itibariyle viyadükleri ile boyu 4 bin metreye yaklaşıyor. Bu köprü dünyadaki ikinci en büyük olma unvanını taşıyor. Şu ana kadar da Türkiyedeki en büyük kamu özel ortaklığı projesi, böyle bir özelliği var. Bu yol bittiğinde Bursa-İstanbul adeta birleşmiş olacak. Bursadan Yenişehir havaalanına gidilecek süreden daha kısa sürede, Sabiha Gökçene ulaşacaksınız. İster Sabiha Gökçene gidin, ister Yenişehire gidin.
     Bir gazetecinin, Bu durum Yenişehir Havaalanını nasıl etkileyecek sorusu üzerine Bakan yıldırım, Yenişehir Havaalanı daha ziyade lojistik ve doğu yönlü iç hatlara yönelik olarak çalışacak diye konuştu.
    
     Muhabir: Metin Aktaş / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER