Genel Sekreter Op. Dr. Ekiciden mantar

Genel Sekreter Op. Dr. Ekiciden mantar uyarısı


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, mantar zehirlenmelerinin bazılarının tedavi edilebildiğini, bazılarının da ölümlere yol açtığını bildirdi.
     Op. Dr. Ekici, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede besin maddesi olarak tüketilen mantarların yanında yaklaşık 70 tür toksik madde içeren mantar bulunduğunu belirtti.
     Bu mantarların bilinçsizce tüketilmesine bağlı olarak oluşan zehirlenmelerin hemen hemen her yıl görüldüğüne dikkati çeken Op. Dr. Ekici, şunları kaydetti:
     Mantar zehirlenmelerin bazıları tedavi edilirken, bazıları da ölümlere yol açmaktadır. Bunun en temel nedenlerinden biri de bünyesinde zehir mantarı bulundurmayan kültür mantarı yerine denetimsiz toplanan mantarların tüketilmesidir. Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde dolaşım sistemi hastalıkları, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği belirtileri görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Oysa ki, tüm bu üzücü gelişmeler yaşanmadan alabileceğimiz küçük önlemlerle kendimiz ve ailemizin hayatını tehlikeye sokabilecek zehirlenmelerin önüne geçebilmemiz mümkündür. Bunun için alacağımız ürünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üretim izni, sayısı, imal ve son kullanma tarihlerinin bulunmasına ve ürünün ambalajlı olup olmadığına bakılması gerekir.
     Op. Dr. Ekici, Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM), tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar, böcek ilaçları, tarım ilaçları, mantarlar ve çeşitli bitkilerden kaynaklanan zehirlenmelerden, zehirli hayvan ısırması ve sokmasına kadar geniş bir yelpazedeki rahatsızlıklarda günün 24 saati hizmet verdiğini duyurarak, bu hizmete 114 numaralı hattan ulaşılabildiği bilgisini verdi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Genel Sekreter Op. Dr. Ekiciden mantar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER