Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Diyarbakırda: "Türkiyenin başında bir kan ve terör var. Ülkenin ayağındaki bu son ve büyük prangayı da çözüp, 75 milyona güzel bir gelecek inşa etmek için çaba sarf ediyoruz" "En çok gözyaşı


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiyenin başında bir kan ve terör var. Ülkenin ayağındaki bu son ve büyük prangayı da çözüp, 75 milyona güzel bir gelecek inşa etmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.
     Bakan Eker, AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığınca Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde düzenlenen "9. Dönem Siyaset Akademisi"nin ilk dersinde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın AK Parti kurulduğunda, "Artık Türkiyede, siyasette hiç bir şey eskisi gibi olmayacak" dediğini anımsatarak, aradan geçen 12 yıl içerisinde ülkede yönetim, siyaset ve idarede çok büyük gelişmeler yaşandığını söyledi.
     "Siyaset kurumuna itibar kazandırmamız lazım" diyen Eker, milletvekillerinin AK Partiden önce Kızılaya inerken yakalarındaki rozetleri çıkardıklarını, vatandaşın içine çıkamaz hale geldiklerini belirtti.
     Bakan Eker, "Çünkü siyaset kurumunun itibarını onlar, hatalı uygulamalar ve siyasi davranışlarla ayaklar altına almışlardı. Onun için insanların siyaset kurumuna itibarı kalmamıştı" diye konuştu.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Bakan Eker, geçmişte vatandaşın devletiyle ve hükümetiyle arasındaki ilişkiyi bozan, aidiyet duygularını zedeleyen antidemokratik uygulamalar yaşandığını ifade ederek, bunun sosyal barışı bozduğuna dikkati çekti.
     Son 10 yıl içinde insan hakları alanında önemli mesafeler alındığını vurgulayan Eker, şöyle dedi:
     "Türkiyenin birlik ve beraberliğinin sağlanması, vatandaşlar arasında sevgi, kardeşlik bağlarının oluşturulması, her bir vatandaşın devleti ile aidiyet bağlarının güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Buna son günlerde, çözüm süreci diyoruz. Kürt meselesi vardı. Türkiye asırlardır birlik ve beraberlik içinde yaşarken yakın tarihte eksik demokrasi ve antidemokratik uygulamalar, sosyal meselelerin arkasını görmeden sorunu sadece asayiş meselesine indirgeyip vatandaşı ile sorun üreten mekanizme sonucunda ortaya çıkan terör olayları Türkiyede ne kadar çok ocak söndürdü.
     Bunu çözmek için proje geliştirdik. Türkiyenin başında çözüme kavuşmamış bir kan ve terör var. Ülkenin ayağındaki bu son ve büyük prangayı da çözüp, 75 milyona güzel bir gelecek inşa etmek için çaba sarf ediyoruz."
    
     -"En çok mağdur olan şehir burası"-
    
     "En çok gözyaşı döken, en çok canı yanan ve haksız muameleye tabi tutulan şehir Diyarbakır" diyen Eker, bu kentin bunu hak etmediğini söyledi.
     Peygamberler şehri olan Diyarbakırın kültürünün karpuza ve kaburga yemeğine indirgendiğini vurgulayan Eker, şunları kaydetti:
     "Peygamber ve sahabeler şehri olan Diyarbakır, 30u aşkın medeniyete ev sahipliği yapmasına rağmen bu yanlış uygulamalardan, reçetelerden, eziyetten, zulümden dolayı Diyarbakırın payına gözyaşı ve acı düştü. En çok mağdur olan şehir burası. Burada yakın bir tarihe kadar insanlar kardeşçe yaşadı. Ne zamanki insanların tek tipçi bir anlayışla hareket etmesi istendi; o zaman barış bozuldu. Gözyaşı geldi, ocaklar söndü. Bizim yeni siyaset anlayışımızda sevgi, kardeşlik ve barış var. Bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakıra 8 yıl önce geldiğinde, Kürt sorunu var ve bu benim sorunum dedi. Bugün de diyor ki; Bu meselenin çözümü gerekiyor ve kendimizi bunun için ortaya koyuyoruz, bedel varsa öderiz. Rozetini gizleyen anlayıştan, Türkiyenin en köklü meselelerini çözme iradesini ortaya koyan ve çözen bir siyaset anlayışına gelindi."
    
     -One minute-
    
     Türkiyenin giderek daha çok sözüne, itibarına, duruşuna dikkat edilen ülke haline geldiğini belirten Eker, şöyle konuştu:
     "Başbakanımızın Davostaki, one minute sözü ile gelişen olaylara bir bakın. Türkiye dik durdu, tezini ortaya koydu, hakkın ve haklının yanında durdu, zulme dur dedi. Sonunda tezlerini tüm dünyaya da kabul ettirdi. İsrail yaptığı hatadan ve saldırıdan dolayı Türkiyeden özür diledi ve 3 talebimizi kabul etti. Türkiyenin taraf olduğu tüm meselelerde de benzer gelişmeler oldu."
    
     -Kronik enflasyonla mücadele-
    
     Türkiyede 10 yıldır enflasyon olmadığını, Türk lirasının değer kazandığını ve ülkede milli gelirin 230 milyar dolardan 786 milyar dolara çıktığını anlatan Eker, "Sağlıklı bir karar mekanizması ve siyasi istikrar ile milli gelir arttı. Türkiye dünyaya yaklaşık 36 milyar dolar mal ihraç ediyordu. Şu anda ise 150 milyar dolar mal ihraç ediyor. Dünyanın 185 ülkesine bin 536 çeşit tarım ve gıda maddesi ihraç ediyoruz" dedi.
     Bakan Eker, eskiden siyaset üzerinde vesayet olduğunu şimdi ise sivil siyasete geçildiğini ifade ederek, bunun ekonomik anlamda ülkeye önemli başarılar getirdiğini belirtti.
    
     -Yeni anayasa-
    
     Bakan Eker, Türkiyenin ilk sivil anayasasını yapmak mecburiyetinde olduğunu belirterek, yeni bir anayasanın yapılmasına yönelik direnenlerin bulunduğunu kaydetti.
     Yeni anayasayı hayata geçirmek için çalıştıklarını vurgulayan Eker, "Türkiye darbe anayasası, bürokratik oligarşiden kurtularak, sivil zihniyetin ürünü olan çağdaş norm ve standartlarda yeni bir anayasa yapmak durumunda" şeklinde konuştu.
     Bakan Eker, daha sonra, 8. Dönem Siyaset Akademisinde dereceye girenlere sertifikalarını vardi.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER