Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atalar: Yağışlar nedeniyle hastalık riski olan bölgeler, Silvan ve Bismil başta olmak üzere bütün ilçe ve köylerimizdeki hububat alanları daima kontrol edilmiştir


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, son zamanlarda yağan yağışlar nedeniyle hastalık riski olan bölgeler, Silvan Bismil başta olmak üzere bütün ilçe ve köylerdeki hububat alanlarının daima kontrol edildiğini bildirdi.
     Atalar yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl için hububat ekimi yapılan alanlarda 20 ekibin 84 teknik elemanla, hastalık ve zararlılarla ilgili olarak sürvey ve tespit çalışmalarının ekim ayından bu yana yürütüldüğünü belirtti.
     İl ve ilçe müdürlüklerince ekim, kasım ve aralık aylarında köy muhtarlarına yönelik, hububat ekili alanlar için toprak analizi, dayanaklı tohum çeşidi ile hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirten Atalar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     "İlimizin değişen iklim koşulları, yağış fazlalığı, azlığı, gece gündüz ısı farkının 10 dereceden fazla oluşu, nemin artması, bununla birlikte bazı alanlarda çiftçilerimiz tarafından hassas tohum çeşitlerinin kullanımı, sık ekim, fazla azotlu gübre kullanımı, pullukla sürüm yapılmaması gibi nedenlerden dolayı birçok hastalığın ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu nedenle titiz çalışmalar neticesinde son zamanlarda yağan yağışlar nedeniyle hastalık riski olan bölgeler, Silvan ve Bismil başta olmak üzere bütün ilçe ve köylerimiz hububat alanları daima kontrol edilmiştir.
     Hastalık riski gözüken bazı köylerimizde numuneler alınarak Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesine ve Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderilmiş olup hastalık tespiti yapılan parsellerde gerekli ilaç tavsiyesi yapılarak ilaçlama yapılması sağlanmıştır. Havanın durumuna göre hastalık riski artıp azalma gösterdiğinden dolayı, gözetimlerimiz devamlı sürmektedir. İlaç gerektirmeyen parsellere ilaç yapılması engellenmektedir. Hastalığın oluşma riski olan parsellerde ilaç tavsiyesi yapılmaktadır. Bütün çiftçilerimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleri ile irtibatta olmaları gerekmektedir."
     Atalar, Silvan ilçesinde 2 sürvey ekibinin bulunduğunu, il müdürlüğü destek ekipleriyle çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, kontrollerin de periyodik olarak yapıldığını kaydetti.
     Çalışmalarla ilçeye bağlı köylerin yaklaşık dört kez tarandığını belirten Atalar, şunları kaydetti:
     "Bu çalışmalar sırasında 17 Nisanda Yeniköy köyünde hububat ekili alanlarda numune alınarak Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesine ve Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderilerek laboratuvar koşullarında analizler yaptırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre çiftçiler bilgilendirilmiş ve gerekli önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca Silvan ilçemiz Umur köyünde yapılan sürvey ve tespit çalışmalarında septoria hastalığı tespit edildiğinden ilaçlama önerilmiştir."
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER