Gökçeadada petrol ve tatlı su konferansı

Gökçeadada petrol ve tatlı su konferansı


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gökçeada Meslek Yüksekokulunda, Orta Doğuda Karasu (Petrol) ve Aksu (Tatlı Su) konulu konferans düzenlendi.
     Gökçeada Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Çanakkale Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Erkul, konferansta dünyadaki petrol ve su savaşları ile ilgili bilgi verdi.
     Enerjide, petrole dayalı bir süreç yerine, yenilebilir enerji kaynaklarına önem verilmesi gerektiğini söyleyen Erkul, suyun önemi üzerinde duran Erkul, suyun insan için önemine dikkati çekti. İnsan vücudunda su kaybının yüzde 10u aşması halinde yaşamsal sıkıntının başlayacağını belirten Erkul, şöyle dedi:
     Bir insan 3 günden fazla suya dayanamaz. Öte yandan kullanılabilir suda şebeke kayıpları kentlerde yüzde 50 civarında. Su kaçağımız çok yüksek. Tarımda yanlış sulama yüzünden suyun yüzde 40ı israf ediliyor. Endüstride bir litre atık su, 8 litre tatlı suyu kirletiyor. Çeşitli açılardan yapılan değerlendirmelerde Türkiye su tehdidi altında bir ülke halinde.
     Dünyada, 1950den beri yaşanan 37 çatışmanın çoğunluğunun su yüzünden olduğunu, bu savaşların büyük çoğunluğunun da Orta Doğuda gerçekleştiğine işaret eden Erkul, 1948de kurulan İsrailin ilk yaptığı işin, sulak Golan Tepeleri ile Taberiye Gölünü almak olduğunu kaydetti.
     Erkul, Batı Şeria ise yer altı suları açısından zengin bir yer. İsrailde Mekarot adıyla özel su idaresi kuruldu. Gazzeye bile sadece İsrail tankerleriyle su verilmekte. Orta Doğu da su, savaşın sebebi ve tetikleyicisidir diye konuştu.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Gökçeadada petrol ve tatlı su konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER