Göletin azalan suyu sorun oldu

Göletin azalan suyu sorun oldu -Bayburtta, sulama göletinde yetiştirilen alabalıkların suyunun azaldığı gerekçesiyle, çiftçilerin tarlalarını sulamaları mahkeme kararıyla durduruldu


BAYBURT (A.A) - Abdulkadir Nişancı - Bayburtta, bir sulama göletinde yetiştirilen alabalıkların suyunun azaldığı gerekçesiyle, çiftçilerin tarlalarını sulamaları mahkeme kararıyla durduruldu.
     İl Özel İdaresinden Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere beldesindeki sulama göletini kiralayarak alabalık üretimi yapan Orhan İşi, çevredeki çiftçilerin tarlalarını sulaması nedeniyle göletteki su miktarının balık üretimi yapılmasını engelleyecek hale geldiğini belirterek, göletin çiftçiler tarafından kullanılmaması amacıyla Bayburt Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı.
     Mahkeme heyeti, İşinin müracaatı üzerine, göletteki derinliğin balık yetiştiriciliği yapılabilmesi bakımından olması gerekenden daha az olduğu, göletten su verilmeye devam etmesi durumunda toplu balık ölümleri gerçekleşmesi suretiyle ileride telafisi zor ya da imkansız zararlar doğması ihtimali bulunduğundan, göletinin sulama kanalı çıkışında su bırakılmasının ihtiyaten durdurulmasına karar verdi.
     Mahkemenin kararı üzerine mağdur olduklarını ve tarlalarını sulayamadıklarını iddia eden çiftçiler, karşı dava açmaya hazırlanıyor.
     Çiftçi İmdat Akkoyunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimsenin ne malında ne de parasında gözlerinin olmadığını belirterek, Önce biz kendi çıkarlarımızı düşünmek zorundayız. Niye, çünkü vatandaş bir yıllık emeğini oraya bağlamış. Yonca, mısır, arpa, buğday, şeker pancarı ekmiş. Bütün bunlar sulanmadan olmuyor. Devlet sulu arazi istiyor, o maksatla gölet yapmış dedi.
     Tarlasına çeşitli ürünler ektiğini, ancak sulayamadığını ifade eden Ercan Altın ise, Benim 10 bin liralık zararım var. Bu gölet bir balıkçıya yapıldıysa biz burayı terk edip gidelim. Eğer burada 5 bin kişi mağdur olacaksa, biz buradan göç edelim. Mısır ekmişim suyum yok, pancar ekmişim suyum yok, yonca ekmişim suyum yok. Benim ciğerim yanıyor diye konuştu.
     Pancar üreticisi Ednail Bakır da, mahkeme kararının bütün mahsulleri kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını savunarak, şöyle devam etti:
     Pancarımızın hali ortada. Buralar hep parayla kiralanan yerler. Kredi çekmişim, borçlanmışım, yevmiye ile adam çalıştırıyorum pancarımızın vaziyeti bu. Bu göletten su verilmediği müddetçe benim zararım 15, 20 bin lira. Zaten benim bir gelirim yok. Hep böyle zorla, sıkıntı ile geçinen insanlarız. İşte bizim vaziyetimiz. Buna bir çözüm bulunsun.
    
     -Alabalık üretim miktarı da düştü-
    
     Gölette 2007 yılından itibaren alabalık üretimi yapan Orhan İşi, 2010 yılına kadar göletteki su miktarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, her şeyin yolunda gittiğini söyledi.
     Bu süre içinde üretim yaptıklarını, köy sakinlerinin de tarlalarını suladıklarını ifade eden İşi, İhtiyati tedbir kararının alındığı güne kadar vana sonuna kadar açık, sular hunharca bir şekilde çaya salınıyordu. Bunu oradaki köylü vatandaş da gayet iyi görüyordu. O zaman hiçbir tanesi çıkıp demedi ki siz bu suyu neden boşa akıtıyorsunuz, yine bunu ben önledim. Bunu ben önlemiş olmasaydım o gölde bu sene o kadar su da olmayacaktı dedi.
     İşi, göldeki su seviyesinin bu yıl düştüğünü ve daha da dolum olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:
     Gölet her seneki seviyesinden 7 metre aşağıda. Ondan sonra tekrar sulama başladı. İhtiyati tedbir kararı alındı da ne oldu- Yine sulamalarını yaptılar. Biz görmedik, görmemezlikten geldik. Bir, iki tanesi suyu boşa harcadı diye köylünün bunda suçu ne olabilir dedik ve insanlar arazilerini sulamaya devam etti. Üretim kapasitemiz yıllık 361 ton, ancak su seviyesinin düşük olması nedeniyle 44 ton üretim yapabildik. Bu benim mağduriyetim.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Göletin azalan suyu sorun oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER