Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan:

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: Brusella hastalığı, ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen, ekonomik kayıplara yol açması ve gıda güvenliğini doğrudan etkilemesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu oluştur


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, brusella etiket' title='hasta haberleri'>hastalığının, Türkiyede ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın görüldüğünü, ekonomik kayıplara yol açması ve gıda güvenliğini etkilemesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu bildirdi.
     Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, brusellanın, hayvan ve hayvansal gıdalarla bulaşan, brucella bakterileri nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın Akdeniz ateşi veya Malta ateşi gibi isimlerle de anıldığını vurguladı.
     Hayvan hastalığı olan brusellanın insanlarda da görülen hayvan kaynaklı bir hastalık olduğunu ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti:
     Ülkemizde enfeksiyonun en önemli kaynağı koyun, sığır ve keçilerdir. Brusella Türkiyede özellikle İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yoğunlaşmaktadır. Ülkemizde hasta sayısı yıllara göre gittikçe azalmasına rağmen, insan ve hayvan brusellozu henüz kontrol altına alınamamıştır. Halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığının görülme sıklığı, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yüksektir.
     Pehlivan, hastalığın çoğunlukla hayvanlardan insanlara mikroplu süt ve süt ürünleri, hasta hayvanlarla temas ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Kaynatılmadan hazırlanan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, toplumda enfeksiyonun en önemli kaynağıdır. Mikroplu sütlerden hazırlanan tereyağı, krema, dondurma, taze peynir, enfeksiyonun bulaşında rol oynayan önemli süt ürünleridir. Koyun veya keçi sütlerinden hazırlanan yumuşak peynirlerde, peynirin soğuk koşullarda saklanılması durumunda bakteri canlılığını 6 ay kadar korur. Bu tür peynirler 6 aydan önce tüketilmemelidir. Ülkemizde pastörize edilmeden kullanılan süt ve süt ürünleri ile iyi pişirilmeden tüketilen et ürünleri hastalık açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.
     Brusellanın hafif belirtilerden ağır klinik tablolara kadar değişebilen, belirti ve bulguları kendine özgü olmayan ve birçok hastalığı taklit edebilen hastalık olduğunu anlatan Pehlivan, şöyle devam etti:
     Hastalık karaciğer, lenf ve salgı bezleri, dalak ve sinirlere yerleşir. Diğer ateşli hastalıklara benzer belirtilere sahiptir. Ama özellikle kas ağrıları ve terleme çok daha yoğundur. Bazen titreme şeklinde gelen çok yüksek olmayan ateşe neden olur. Halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı görülür. Hastalık ilerledikçe sindirim semptomları ortaya çıkabilir. Hastaların çoğunda eklem ağrısı şikayeti izlenir. Brusella hastalığı, ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen, ekonomik kayıplara neden olması ve gıda güvenliğini doğrudan etkilemesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Etiket bilgileri bulunmayan, kaynağı belli olmayan ve güvenli yerlerde üretildiğinden emin olunmayan süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri tüketilmemeli. Bütün süt ve süt ürünleri pastörize edilerek veya kaynatılarak tüketilmeli.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER