Gümüşhane Üniversitesinin kent ekonomisine katkısı

Gümüşhane Üniversitesinin kent ekonomisine katkısı -İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Çam: Üniversitenin kurulduğu günden bugüne kadar kente sağladığı ekonomik katkı 200 milyon lirayı geçti


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alper Veli Çam, üniversitenin kurulduğu günden bugüne kadar kente sağladığı ekonomik katkının 200 milyon lirayı geçtiğini bildirdi.
     Çam, yaptığı yazılı açıklamada, Gümüşhane Üniversitesinin 2008 yılında kurulduğunu anımsatarak, üniversitenin kente sağladığı ekonomik katkının gün geçtikçe arttığını belirtti.
     Üniversite nüfusunun, 2012 yılı sonu itibariyle 11 bin 500e yükseldiğini, bu rakamın 10 bin 600ünü öğrenciler, 900ünü de akademik, idari ve geçici personelin oluşturduğunu ifade eden Çam, şöyle devam etti:
     Gümüşhane Üniversitesinin sağladığı ekonomik katkıyı belirlemek için oluşturulan harcama bazlı modele üniversite personelinin üniversiteden elde ettiği gelir, personelin elde ettiği geliri Gümüşhanede harcama oranı, üniversite öğrencilerinin Gümüşhanede yıllık harcama tutarları dahil edilmiştir. Harcama bazlı yapılan araştırmada barınma, gıda, ulaşım, eğitim, giyim, haberleşme ve diğer harcama başlıklı yedi farklı kalem dikkate alınmıştır. Öğrenci ve personelin toplam harcamaları içindeki en büyük payı yüzde 65 ile barınma ve gıda harcamaları oluşturmaktadır. En düşük pay ise yüzde 4 ile giyim harcamalarına aittir. Yapılan anket çalışmasında, Gümüşhanede markalaşmanın az olması ve internet üzerinden marka ürünlere ulaşımın kolaylığı, giyim harcamalarının toplam harcamalar içinden aldığı payın düşük kalmasıyla sonuçlanmıştır.
     Harcama bazlı ekonomik etki analizinde ise bir öğrencinin Gümüşhanede ortalama harcama tutarının 420 lira olarak hesaplandığını belirten Çam, şunları kaydetti:
     Modelin çalıştırılması sonucunda 2012 yılında Gümüşhane Üniversitesinin Gümüşhaneye sağladığı harcama bazlı ekonomik katkı yaklaşık 77 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2011 yılında 55 milyon, 2010 yılında 40 milyon, 2009 yılında ise 18 milyon lira olarak hesaplanmıştı. Böylece üniversitenin kurulduğu günden bugüne Gümüşhaneye sağladığı ekonomik katkı 190 milyon lirayı bulmuştur. Bu hesaplamalara ziyaretçilerin yıl içindeki harcamaları, mezuniyete gelen öğrenci ailelerinin harcama tutarları ile üniversitenin doğrudan temin veya ihale yoluyla sağladığı mal ve hizmet alım harcamaları dahil edilmemiştir. Bunlar da eklendiğini Gümüşhane Üniversitesinin kurulduğu günden bugüne kadar Gümüşhaneye sağladığı ekonomik katkı 200 milyon lirayı geçmiştir.
     Çam, üniversitelerden kentin beklenen ekonomik katkıyı alabilmesi için üniversite ve kent arasında iletişim ve işbirliğinin artması gerektiğini vurgulayarak, üniversitenin kentin temel dinamik ve beklentilerini, kentin ise üniversitenin ihtiyaçlarını iyi süzebildiği sürece bu katkının katlanarak artmasının mümkün olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümüşhane Üniversitesinin kent ekonomisine katkısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER