Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan: Bilhassa kasaplar brusella hastalığında risk altındadır. Kasapların mutlaka hayvan kesimi sırasında eldiven kullanmaları gerekmektedir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nezihe Gökhan, Bilhassa kasaplar brusella hastalığında risk altındadır. Kasapların mutlaka hayvan kesimi sırasında eldiven kullanmaları gerekmektedir dedi.
     Gökhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, brusellanın özellikle sığırlarda, koyunlarda ve keçilerde görülen, ekonomik kayıplara neden olması nedeniyle önemli bir hastalık olduğunu belirtti.
     Brusellanın, hayvanlardan insanlara bulaşması nedeniyle günümüzde önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Gökhan, Hayvanlarda neden olduğu yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında evcil hayvanlar arasında en önemli hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir diye konuştu.
     Türkiyede daha çok Şanlıurfa, Konya ve Gaziantep yörelerinde sıklıkla görüldüğünü kaydeden Gökhan, Gümüşhanede de Şiranda 17, Kelkitte 12 işletmede oldukça fazla sayıda brusella hastalığı görülmüştür. Ülkemizde sığır, koyun ve keçilerde brusella görülmekte, sığır ve atlarda enfeksiyona neden olmaktadır dedi.
     Türkiyede brusellanın Birinci Dünya Savaşı sırasında tespit edildiğini anlatan Gökhan, şunları söyledi:
     Genellikle enfekte hayvanların teması ile insanlara bulaşmaktadır. Süt de bakteri kaynağıdır. Sürüden sürüye bulaşma da olabilir. Genellikle enfekte sürünün aynı merada sağlıklı bir sürü ile otlatılması halinde sürüden sürüye bulaşır. Deri yüzeylerinden insan vücuduna giren mikroorganizmalar lenf kanalları yolu ile kana bulaşır ve buradan da tüm vücuda yayılır. Bilhassa kasaplar bu hastalıkta risk altındadır. Kasapların mutlaka hayvan kesimi sırasında eldiven kullanmaları gerekmektedir.
     Gümüşhanede dün başlayan Zoonoz Hastalıklarının Dünü, Bugünü ve Yarını sempozyumu için kentte bulunan Nezihe Gökhanın kız kardeşi, Osmaniye Devlet Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Azize Yetişgen ise, brusellanın hayvanlar arasında bulaşmasının çok kolay olduğunu söyledi.
     Hayvanların tükürüğü, göz yaşı, idrarı ve diğer akıntıları ile bulaşma riski olduğunu belirten Yetişgen, Hasta hayvanları besleyen insanlar risk altındadır. Hayvancılıkla uğraşan, hayvan sahipleri, aile bireyleri riski altındadır. Özellikle ellerde bir yara varse bu hastalık çok daha kolay bulaşabiliyor. Hastalıkta en fazla tehlikeli olan diğer bir konu ise süt ve süt ürünleridir. Özellikle çiğ sütle yapılan peynir. O nedenle halk arasında peynir hastalığı olarak da biliniyor. Bulaşma şekli bu. Ev peyniri yemek istiyorsak Bakanlığın belirlediği, en az 3 ay tuzlu suda salamura edilmiş peyniri tüketmeliyiz diye konuştu.
     Hastalığın bulaşması halinde ateş, kemik ağrısı, yaygın vücut ağrısı şikayetlerinin görüldüğünü anlatan Yetişen, şunları kaydetti:
     Bu hastalık özellikle bizim ülkemizde çok yaygın şekilde bulunmaktadır. Ülkemiz, endemik bir ülke. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde hayvancılık yapılan her yerde bu hastalığı görmek mümkün. Tedavisi uzun süreli. Eğer erken dönemde tanı konulursa doğru tedaviyle tam anlamı ile geçiyor. Ne yazık ki tekrarlama riski de çok yüksek. Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tedavi süresi de en az 6 haftadır. Eğer kemik tutulumu olduysa ya da farklı organları tuttuysa böyle durumlarda tedavi süremiz uzuyor. Ancak en az 6 hafta ikili antibiyotik tedavi uygulandıktan sonra normalde şifa bekliyoruz. Santral sistemini tuttuğunda menenjit ya da kalbi tuttuğu takdirde ölümle sonuçlanıyor.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER