Gümüşhane ve Bayburt hava yoluyla ulaşım

Gümüşhane ve Bayburt hava yoluyla ulaşım istiyor -Havayolu ulaşımı Trabzon, Erzurum ve Erzincan üzerinden sağlanan Gümüşhane ve Bayburtta, 14 yıl önce tamamlanan ancak sadece küçük uçakların inebildiği Köse Havaalanının yolcu uçaklar


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Havayolu ulaşımı Trabzon, Erzurum ve Erzincan üzerinden sağlanan Gümüşhane ve Bayburtta, yapımı 14 yıl önce tamamlanan ancak sadece küçük uçakların inebildiği Köse Havaalanının yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılması isteniyor.
     Yapımına 1990da başlanan Köse Havaalanı, ödeneksizlik nedeniyle 1998 yılında tamamlanabildi. Küçük uçaklar için planlanan ve buna göre inşa edilen havaalanı daha sonra istenilmesine rağmen yolcu uçakları için uygun hale getirilemedi.
     Şimdiye kadar bir kez dönemin Milli Savunma Bakanı Oltan Sungurlu, birkaç kez de Gümüşhaneyi havadan fotoğraflayan gazetecileri taşıyan küçük uçakların kullandığı havaalanının, atıl yatırım olmaktan kurtarılarak Bayburt ve Gümüşhanenin kullanımına açılması isteniyor.
     Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın havaalanı ile ilgili sözü olduğunu belirterek, Bayburt ve Gümüşhanenin ortak kullanacağı Köse ilçemize bağlı Salyazı beldesindeki havaalanı genişletilip, pisti uzatılmak suretiyle faaliyete geçecektir. Bu konuda Gümüşhane halkının beklentileri en üst düzeydedir. Yine aynı şekilde Bayburtlu vatandaşlarımızın da bu konuda girişimleri var. Hükümetimizden, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızdan destek bekliyoruz dedi.
     Köse Kaymakamı Arif Karaman ise Köse Havaalanının Gümüşhaneye 60, Bayburta ise 35 kilometre mesafede olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
     Yöre halkının haklı talebi, siyasetçilerin bunu dile getirmesi, Sayın Valimiz ve bölge milletvekillerinin girişimi ile konu belli bir noktaya getirildi. Kop Tünelinin temel atma töreninde Sayın Bakanımız Binali Yıldırım tarafından Köse Havaalanının hizmete sokulacağı basın huzurunda dile getirilmişti. Hem Köseyi hem de Gümüşhane ve Bayburtu ilgilendiren bir mesele. Bölgeye tüm yön ve yanlarıyla ekonomik canlılık getirecektir. Vatandaşlarımızın Erzincan, Trabzon veya Erzurum havaalanlarını kullanmak yerine burayı kullanacakları, böylece bölgemize ekonomik anlamda artı değer getireceğini düşünüyoruz. .
     Yöre halkının çoğunluğunun il dışında, büyükşehirlerde yaşadığını dile getiren Karaman, Dışarıda çok sayıda insanımız var. Çok sayıda vatandaşımız büyük şehirlerde yaşıyorlar. Yazın buraya oldukça yüksek bir akın var. Havaalanının yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılması halinde dışarıda bulunan bölge insanının buraya gidiş gelişlerinin artacağını düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Kamulaştırma gerekiyor-
    
     Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün ise havaalanının 210 dönümlük bir arazi üzerine kurulduğunu, pistin 30 metre eninde, bin 170 metre uzunluğunda olduğunu belirtti.
     Aygün, şöyle devam etti:
     Havaalanının yolcu uçakları için uygun hale getirilerek hizmete açılmasını istiyoruz. Bu konuda bir dosya hazırladık. Pistin durumu, hangi iller, ilçeler, beldeler, köyler tarafından kullanılacağı, havaalanına uzaklıkları, bölgedeki mevcut askeri okullar, askeri tesisler, yüksekokullar ve bunların yolcu kapasiteleri ile ilgili dosyamızı hazırladık. Milletvekillerimiz Bakanlıkla bir çalışmalar yürüttüler. Belli bir düzeye geldik. Bayburt ili de bu konuya ciddi anlamda destek veriyor. Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek de ilimiz milletvekilleri ile birlikte Sayın Bakan ile görüştü. Sayın Bakan da olaya sıcak bakıyor. Birkaç ay önce Sayın Valimizin bilgisi dahilinde Bakanlıktan gelen teknik ekip hava alanımızda inceleme yaptı. Bir miktar daha kamulaştırmanın olması durumunda havaalanının hizmete açılabileceğini ifade ettiler.
    
     -Hava durumu raporları uygun-
    
     Köse Havaalanının alternatif havaalanı şansının yüksek olduğunu dile getiren Aygün, şunları kaydetti:
     Meteoroloji Genel Müdürlüğünden bölgedeki son 5 yılın hava durumu raporlarını istedik. Uçakların iniş ve kalkışına hava koşulları yönünden bir gün dahi engel olmayışı buranın Erzurum, Erzincan ve Trabzon havaalanlarına alternatif bir havaalanı olacağını öne çıkarıyor. Bu bizim için çok önemli.
     Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bölgenin organik tarım havzası ilan edilmesi söz konusu. Bu çalışmalar yürütülüyor, Kelkit merkezli olarak. Bayburttan başlamak üzere Giresun sınırlarına kadar bölgede sulu tarımın yapılacağını düşündüğümüzde bir de buna organik tarımı eklediğimizde havaalanının tarıma ve hayvancılığa ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümüşhane ve Bayburt hava yoluyla ulaşım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER