Güney Şelalesindeki heyelan

Güney Şelalesindeki heyelan -Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Aygören: "Su akışının değişmesiyle 100 metre aşağıda şelalenin yeniden oluşması sağlanacak"


DENİZLİ (A.A) - Denizli, Aydın ve Manisa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Ali Aygören, heyelan nedeniyle yıkılan Güney Şelalesinin, su akışının değişmesiyle 100 metre aşağıda yeniden oluşmasının sağlanacağını söyledi.
     Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde yapılan komisyon toplantının ardından Aygören, gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Şelalesinin Denizlinin ve Türkiyenin önemli doğa harikalarından biri olduğunu ifade ederek acil olarak kayaçların, heyelan yerinin kısmi temizlenmesi, su akışının değiştirilmesi konusunda karar aldıklarını belirtti.
     Aygören, "Su akışının değişmesiyle 100 metre aşağıda şelalenin yeniden oluşması sağlanacak. İnşallah Güney Şelalesinin eski doğal harikasına kavuşacağı yapının tekrar kazandırılması için gayret sarf edeceğiz" dedi.
    
     -"4 bin yıldır yaşayan bir şelale"-
    
     Güney Şelalesinin, 1993 yılında İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1. derecede doğal sit alanı, 1994 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak ilan edildiğini hatırlatan Aygören, şöyle devam etti:
     "Şelaledeki kayaçların ve kraterlerin yapıları incelendiğinde 4 bin yıldır yaşayan bir şelale olduğu söyleniyor. Türkiyede hem Kültür ve Tabiat Varlıkları hem de Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tescil yapılan önemli sayıda, sayıları az olan doğal anıtlardan biri. Bu tabiat anıtını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz ama yeni bir anıt daha oluşabileceğine inanıyorum. Yanında da hemen aynen bu suyu aktarmak suretiyle yeniden Güney Şelalesine kavuşmak mümkün olacaktır."
     İncelemede aşağı yukarı 20 metre çapında kayaçların düşerek baraja doğru sürüklendiğini gördüklerini dile getiren Aygören, "Tek tesellimiz iyi ki pazar günü olmamış. Eğer pazar günü olsaydı orası piknik yapılan bir yer olduğu için büyük bir facia olabilirdi" diye konuştu.
     Toplantıya Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Özkul, Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz ve DSİ Denizli Şube Müdürü Muhittin Püskül de katıldı.
    
     Muhabir: Sebahatdin Zeyrek
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Güney Şelalesindeki heyelan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER