Hacılarda Kentsel Dokuda Arayışlar çalıştayı

Hacılarda Kentsel Dokuda Arayışlar çalıştayı


KAYSERİ (A.A) - Hacılar Belediyesi ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mimarlık Fakültesinin, Yukarı Mahallede kültürel dokunun korunması amacıyla yürüttüğü çalışma kapsamında düzenlenen Kentsel Dokuda Arayışlar çalıştayı başladı.
     Çalıştaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayat Zengin, ERÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Gonca Büyükmıhçı, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökçen Kılınç, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Halil Emür, Araştırma Görevlileri Çağlar Baydoğan, Hikmet Eldek ve Merve Koçak ile ERÜ Mimarlık Fakültesinden 40 öğrenci katıldı.
     Hacılar Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda, Yukarı Mahalledeki mimari niteliklerin renkleri ve doku özellikleri ele alındı.
     Doç. Dr. Gonca Büyükmıhçı, çalıştayla ilgili yaptığı değerlendirmede, Hacılarda korunması gereken tarihi doku bulunduğunu ve bu kapsamda çalışmalara başladıklarını belirterek, Üniversitelerin görevi sosyal sorumluluk çerçevesinde sadece eğitim vermek değil, diğer kamu kurumları ile işbirliği yapmak, onlara destek sağlamaktır. Bu doğrultuda belediyelerimizden gelen talepleri de değerlendirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımız da bize destek veriyorlar. İnşallah yararlı çalışmalar yaparız dedi
     Doç. Dr. Hayat Zenginde korunmaya değer alanın geniş olduğunu, bölgede şehir planlamacılar ve mimarlardan oluşan grup ile 5 farklı temada çalıştıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
     Mimari niteliklerin çok özgün renk ve doku özellikleri var. Mutlaka korunması ve sürdürülmesi gereken tipik özellikler taşıyor. İlk grubumuz bu özellikleri tespit etmek için bir araştırma yapıyor ve bunun için uygun bir katalog çıkarmayı deneyecek. Bundan sonraki renk ve doku seçeneklerinin yeniden nasıl devam ettirilmesi ve sürdürülmesi gerektiğine ilişkin bazı ip uçları, veriler elde etmeye çalışacaklar. Bu çalışmanın sonucunda da bölgeye ilişkin mimari öngörülebilir liste çıkarılacak. Bundan sonraki yapılaşma taleplerinin hangi kriterlerde olacağını öngören bir çalışma gerçekleştireceğiz.
     Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem ise çalıştaya katılanların kendilerine yol gösterecek çalışma yaptıklarını belirterek, Yukarı Mahallede değişik mimari ve kültürel yapı bulunduğunu anımsattı.
     Herdem, Bu çalışma, bize yön verecek. Korunmaya değer, korumamıza gerek olmayan yapılar tespit edilecek. Yerine yapılacakların özellikleri belirlenecek. Bize bir yön çizecekler. Hacılar Belediyesi olarak bundan sonra izleyeceğimiz yolu, çalışma neticesinde şekillendireceğiz diye konuştu.
     Çalıştayın 10 gün süreceği belirtildi.
    
     Muhabir: Yemliha Kurt
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Hacılarda Kentsel Dokuda Arayışlar çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER