HAK

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: -Türkiye, iş kazalarında kaybedilen insan sayısı bakımından dünyada 3. Avrupada 1. sırada -Türkiyede 11 milyon kayıtlı işçimiz var. Bu kayıtlı işçilerin sadece 880 bini sendikalara üye


KONYA (A.A) - HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye, iş kazalarında kaybedilen insan sayısı bakımından dünyada 3. Avrupada 1. sırada dedi.
     Arslan, HAK-İŞe bağlı Hizmet-İş Sendikası Konya Şubesi Temsilciler Meclisi Toplantısı için geldiği Konyada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyenin iş kazalarında dünyada ilk 3e girdiğini söyledi.
     Ayda yaklaşık 7 bin iş kazası olduğuna dikkati çeken Arslan, ölümlerin yüzde 98inin önlenebilir iş kazaları olduğunu belirterek, Türkiye, iş kazalarında kaybedilen insan sayısı bakımından dünyada 3. Avrupada 1. sırada. Günde 4 işçimizi iş kazalarında kaybediyoruz diye konuştu.
     Arslan, Türkiyenin ihracat, pazar ekonomisi, gelişme, alt yapı ve sosyal hizmetlerde batıyla yarıştığını, ancak endüstri ilişkiler sistemi ve sendikacılıkta Afrika ülkelerinden geride olduğunu savundu.
     Türkiyeye yakışan sendikal yaşamı kurmak zorunda olduklarını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
     Türkiyede 11 milyon kayıtlı işçimiz var. Bu kayıtlı işçilerin sadece 880 bini sendikalara üye. Geriye kalan 10 milyondan fazla insan, sendikaları sevmediği için mi üye olamıyor- Asla. Sendikaya üye olanlar, ikinci gün kendilerini kapıda görüyorlar. O nedenle Türkiyeye yakışmayan bir tabloyla karşı karşıyayız. İşçiler, işverenlerin takdir ettiği ile yetinmek zorunda. Bu insanların talepleri dikkate alınmıyor ve nasıl yaşadığı hiç önemsenmiyor.
     Arslan, Türkiye büyüdükçe ve geliştikçe kaçınılmaz olarak sendikaların da güçleneceğini aktardı.
    
     -Yetki sorunu
    
     Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının yasalaşmaması yüzünden şu anda yaklaşık 800 iş yerinde 200 bin civarında işçinin toplu sözleşme beklediğini söyleyen Arslan, Meclisin tatile girmesinden dolayı yasanın çıkarılamadığını ifade etti. Arslan, Eylül ve kasım ayında yasayı bekleyen işçi sayısı 500 bine ulaşıyor. 500 bin işçi yasa çıkmadığı için toplu iş sözleşmesi yetkisini kullanamıyor. Bu da ciddi bir mağduriyet. HAK-İŞ olarak Toplu İş İlişkileri Yasasının bir an önce çıkarılması için 1 yıldır mücadele veriyoruz dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER