Hıdırellez kutlamaları

Hıdırellez kutlamaları -Simav ilçesine bağlı Çitgöl beldesinde, Hıdırellez kutlamalarına erkeklerin katılması 1960tan bu yana yasak


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyanın Simav ilçesine bağlı Çitgöl beldesinde, Hıdırellez kutlamaları, 1960 yılından bu yana sadece kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.
     Beldedeki alanda sabah erken saatlerde toplanan kadınlar, çeşitli malzemeleri satarak ailesi bütçelerine katkı sağlamaya çalıştı.
     Sözlü ya da nişanlı gelin adaylarına takıları takılarak bahşiş verildi.
     Kadınlar, türküler söyleyip oynayarak eğlendi.
     Çitgöl Belediye Başkanı Recep Yalçın, AA muhabirine, 1960lı yılların başında, Simav Gölünün kurutulduğu alanda düzenlenen Hıdırellez kutlamalarının o yıllardan bu yana erkeklere yasak olduğunu söyledi.
     Kutlamalara sadece kadınların katılabildiği bilgisini veren Yalçın, şöyle devam etti:
     "Hıdırellez alanının etrafının tel örgülerle çevrilmesi, içme suyu gibi ihtiyaçlar için çeşmeler yapılması, halkın araçlarla buraya taşınması tamamen belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Bunun yanında 10.00-19.00 saatlerinde açık kalan alanda sadece kadın satıcılar yer almakla birlikte belediye başkanı olarak benim bile buraya girmem yasaktır. Erkekler için uygulanan bu yasak, yazılı bir kural olmamakla birlikte yıllardır korunan ve uygulanan geleneksel bir yasaktır. Buraya 7 yaşından büyük erkek çocuklar bile giremez. Hıdırellez alanında yiyecek, içecek ve giyim ürünleri, kadın esnaf tarafından satışa sunulur."
     Yalçın, kutlamalar kapsamında sözlü ve nişanlı gelin adayları için takı törenleri yapıldığını, onlara bahşişler verildiğini anlattı.
     Yöresel türküler söylenen takı törenlerinde, gelin adayları ile diğer kadınların oynayıp eğlendiğini belirten Yalçın, erkeklerin girememesi nedeniyle Türkiyede tek olan bir Hıdırellez geleneğini yaşattıklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Hadi Şengül
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Hıdırellez kutlamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER