Hobi olarak başladığı işte tarihe geçecek

Hobi olarak başladığı işte tarihe geçecek -Basketbol hakemliğine hobi amacıyla başlayan, zamanla A Klasmana kadar yükselen Yalman, temmuz ayında düzenlenecek Kadınlar 19 Yaş Altı Dünya Şampiyonasında düdük çalarak Türkiyenin dünya


ANTALYA (A.A) - Yusuf Karadağ - Beko Basketbol Ligi hakemlerinden Özlem Yalman, temmuz ayında düzenlenecek Kadınlar 19 Yaş Altı Dünya Şampiyonasında düdük çalmaya hazırlanıyor. Yalman, böylece Türkiyenin dünya şampiyonalarında görev yapan ilk Türk kadın hakemi unvanını alarak tarihe geçecek.
     Üniversite eğitimini Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulunda tamamlayan 36 yaşındaki Yalman, önce üniversite bünyesindeki bir kulüpte basketbol oynamaya, ardından 1995te hakemlik yapmaya başladı. Mezuniyetinin ardından Antalyadaki bir okula beden eğitimi öğretmeni olarak atanan Yalman, aynı zamanda basketbol hakemliğine devam etti.
     Önce C, ardından B Klasmanda düdük çalan Yalman, 2004 yılından bu yana A Klasman hakemi olarak görev yapıyor. 2011 yılında girdiği sınavlarda FIBA kokardı almaya hak kazanan Yalman, şu anda Türkiyede Beko Basketbol Liginde görev alan FIBA kokartlı tek kadın hakem konumunda.
     Litvanyada 18-28 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek Kadınlar 19 Yaş Altı Dünya Şampiyonasında düdük çalmaya hazırlanan Yalman, böylece dünya şampiyonalarında görev alacak ilk Türk kadın hakem olacak.
     Yalman, başarılı kariyeri ile kadın basketbol hakemlerinin de idolü haline geldi.
    
     -Hobi olarak başladı, uluslararası alanda maç yönetiyor-
    
     Yalman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakemliğe profesyonelce başladıktan sonra en üst seviyede görev almayı hedeflediğini, buna da ulaştığını söyledi.
     Hedeflerini sürekli güncellediğini ifade eden Yalman, "Yıllarca erkek ve kadın liglerinde maç yönettim. FIBA kokardı almayı başardım. Uluslararası alanda da maç yönettim ama dünya kupalarındaki ilk maçımı önümüzdeki aylarda yöneteceğim. Artık uluslararası alanda daha fazla görev almayı, yarı final, final maçları yönetmeye amaçlıyorum" dedi.
     Sporcularda yaş ilerledikçe değerin azaldığını ancak hakemlikte tersi durumun söz konusu olduğuna işaret eden Yalman, ileriki yıllarda diğer hedeflerine de ulaşacağına inandığını belirtti.
     Yalman, beden eğitimi öğretmenliğine de devam ettiğini, bazen zorlansa da işinden memnun olduğunu dile getirerek, "Birinci mesleğim beden eğitimi öğretmenliği. Basketbol hakemliğine hobi olarak başladım ama şimdi profesyonelce yapıyorum" diye konuştu.
     Türkiyede kadın hakem olmanın kolay olmadığını, bulunduğu yere kadar pek çok zorlukla karşılaştığını vurgulayan Yalman, "Beko Basketbol Liginde benim haricimde 2 kadın hakem daha var ama FIBA kokartlı tek kadın benim. Yanımıza daha fazla kadın hakemin gelmesi için uğraşıyoruz" diye konuştu.
     Beko Basketbol Ligi ve Türkiye Kadınlar Liginin, Avrupanın üst düzey ligleri arasında yer aldığına dikkati çeken Yalman, bunu Avrupada maç yönetince daha iyi anladığını, Avrupa kupalarına katılan takımları izlediğinde aradaki farkı görebildiğini vurguladı.
     Yalman, FIBAdan önemli görevler almasında Türkiye Basketbol Federasyonunun büyük desteği olduğunu belirterek, şunları söyledi:
     "Ülkemizde önemli organizasyonlar düzenlendiğinde Türk hakemleri olarak bizler de daha iyi görevler alabiliyoruz. Bu benim şahsıma özel bir durum değil, ben de şansımı iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Beko Basketbol Liginde düdük çalan bütün arkadaşlarımızın FIBA kokardı almayı hak ettiğini düşünüyorum. Liglerimizin çok iyi olması, hakemliğimizi de üst seviyeye yükseltiyor, olumlu yönde etkiliyor."
     Yalman, Kadınlar 19 Yaş Altı Dünya Şampiyonasının dışında Kadınlar Avrupa Şampiyonası ön elemelerinde de görev alacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hobi olarak başladığı işte tarihe geçecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER