Homa Dalyanında set çalışmaları tamamlandı

Homa Dalyanında set çalışmaları tamamlandı -İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu: -İzmir Kuş Cennetini sadece ülkemizde değil, uluslararası alanda da bir cazibe merkezi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz


İZMİR (A.A) - İzmir Kuş Cennetindeki Homa Dalyanının tuzlu su nedeniyle yok olma tehlikesine karşı başlatılan set çalışması tamamlandı.
     İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Homa Dalyanının çevresinin setlerle güçlendirildiği ve İzmir Kuş Cennetinin korunması için önemli bir adım atıldığı belirtildi.
     Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin girişimiyle başlayan çalışmalar kapsamında 2 bin 557 kamyon dolgu malzemesiyle deniz ile dalyan arasındaki setin güçlendirildiğine değinilen açıklamada, proje maliyetinin yaklaşık 10 milyon lira olduğu çalışmalar çerçevesinde kıyıdan yaklaşık 4,5 kilometre içeriye kadar uzanan yolun da düzenlendiği bildirildi.
     İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu da çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Uluslararası Ramsar Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi kapsamında yer alan İzmir Kuş Cennetindeki Homa Dalyanını korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını ifade etti.
     Bölgedeki iki büyük proje olan 6 bin 440 metrekarelik Flamingo Adasının yapılması ve Homa Dalyanını kurtarma çalışmalarının aynı anda yürütüldüğünü belirten Kocaoğlu, şunları kaydetti:
     Bu bölge sadece İzmirin değil, Türkiye ve dünyanın en önemli alanları arasında yer alıyor. Biz de İzmir Kuş Cennetini korumak ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bölgede kuruyan sazlık alanlara su verdik, doğal yapıya uygun balıkçı barınakları yaptık, yolu stabilize hale getirdik. Ayrıca Flamingo Üreme Adasını hayata geçirdik. Homa Dalyanını korumak için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Alanda su tutan okaliptus ağaçlarının yerine başka ağaçların dikimini yaptık. İzmir Kuş Cennetini sadece ülkemizde değil, uluslararası alanda da bir cazibe merkezi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
    
     -Proje daha önce mahkeme kararıyla durdurulmuştu-
    
     Açıklamada, proje uygulamasının geçmişi hakkında da bilgi verildi. Buna göre 2009 yılında yapılan yapılan set çalışmasının kamuoyuna moloz dökülmesi olarak yansıması üzerine bazı çevreci örgütlerin İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna itiraz ettiği, bunun üzerine malzemenin kaldırıldığı hatırlatıldı. Sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planların, İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunda onaylandığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin de tekrar çalışmaya başladığı ifade edildi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Homa Dalyanında set çalışmaları tamamlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER