Hopadaki Olaylar

Hopadaki Olaylar -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olayları Rizenin Pazar ilçesinde protesto eden 22 kişinin yargılanmasına başlandı (Fotoğraflı-


RİZE (A.A) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıs 2011deki Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olayları, Rizenin Pazar ilçesinde protesto eden 22 kişinin yargılanmasına başlandı.
     Pazar Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet ederek kanuna aykırı gösteri yürüyüş düzenlemek, yönetmek ve eyleme katılmak suçlarını işlediği iddia edilen tutuksuz 22 sanıktan 9u katıldı. Sanık avukatları Halis Yıldırım, Remzi Kazmaz ve Sabri Kuşkonmaz da duruşmada hazır bulundu.
     Duruşmada, dava ile ilgili beyanı sorulan sanık Recep Meşişoğlu, Ölen Metin Lokumcu 30 yıllık arkadaşım. Yürüyüşe katılanların hepsi onu tanıyor. Bizler toplumsal olaylara duyarlı insanlarız. Polisin Metin Lokumcuya orantısız güç kullandığını düşünüyorum. Olaya insani bakıyoruz. Tepki göstermek için toplandık. Ani geliştiği için hiçbir yere bildirim yapılmadı. Yine olsa yine yaparım dedi.
     Hakimin, Ferman devletin, sokaklar bizim yazılı pankart taşıdığını hatırlattığı sanık Serhan Pırpır ise Eylem yapıldığını gördüm. Arkadaşlarım arasındaydı. Pankartı bana kimse vermedi. Yerde duruyordu. Rastgele aldım. Ne yazdığını da bilmiyordum şeklinde konuştu.
     Sanık Tolga Kalaycı ise Metin lokumcunun oğlunun arkadaşı olduğunu, slogan attığını hatırlamadığını söyledi. Diğer sanıklar da benzer ifadeler verdi.
     Sanık avukatlarından Sabri Kuşkonmaz ise sanıkların beraatını isteyerek, Partiler toplumlara önderlik eden sivil toplum kuruluşlarıdır. Sanıkların hepsi toplantıya ÖDP adına katıldı. Düzenleme parti teşkilatı tarafından yapıldı. Bu olayda suç oluşmamıştır. Sanıklar düşünce özgürlüğü kapsamında hareket etti dedi.
     Hakim, gelmeyen 13 sanığın zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı ertelendi.
    
     -ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş-
    
     Duruşmayı izleyen ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Pazar Adliye Sarayı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Metin Lokumcuyu öldürenler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını söyleyerek, Metin Lokumcuyu öldürenler yargılanmıyor. Lokumcunun öldürülmesinde demokratik tepkisini gösterenler yargılanıyor. Türkiyenin birçok yerinde böyle davalar var. Bu dava çok üzücü ve komik. Bu dava toplumsal muhalefeti susturmak için açıldı. Yargılanan arkadaşlar demokratik ortamlarda muhalefeti örgütlemek isteyen arkadaşlardır. Bir an önce bu davanın düşürülmesini istiyoruz diye konuştu.
     Pazar Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, Artvinin Hopa İlçesinde AK Parti mitinginde meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla 22 sanığın Rizenin Pazar İlçesi Atatürk Caddesinde yürüyüşe geçtiği, Eski Hükümet Meydanında basın açıklaması yaptıkları belirtildi.
     İddianadame, sanıkların böylece 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet ederek kanuna aykırı gösteri yürüyüş düzenlemek, yönetmek ve eyleme katılmak suçlarını işledikleri ifade edilerek, cezalandırılmaları istendi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER