İl Sağlık Müdür Yardımcısı Talay:

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Talay: Kanserde erken teşhis önemli


DİYARBAKIR (A.A) - İl Sağlık Müdür Yardımcısı Cevat Talay, kanserde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.
     Talay yaptığı açıklamada, kanserin, doku ve hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla seyreden bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın erken teşhis edilip tedavi edilmemesi durumunda hastalığın, vücudun bütün bölümlerine yayılıp ölümcül sonuçlar doğurabildiğini belirtti.
     Kanser teşhis süresinin çok önemli olduğunu vurgulayan Talay, şöyle konuştu:
     Kanserin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte çevresel etkenlerin de kanserin oluşumuna yüksek oranda etkilediği bilinmektedir. Kanser oluşumunda özellikle de kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, bazı enfeksiyon hastalıkları ve radyasyona maruz kalma gibi etkenler yakalanma oranını artırabilir. Kanserin erken belirtilerini, bulgularını kanser tarama programlarına katılarak, stresle başa çıkabilirsek kanseri de yenebileceğiz. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) vatandaşlarımızın kanser konusunda eğitim yoluyla bilinçlenme, korunma, önleme ve kanserin erken dönemde tanısı için toplum tabanlı kanser taramaları yaparak hizmet vermektedir.
     Kanserden korunmanın mümkün olduğunu kaydeden Talay, Özellikle alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerekiyor. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız. Kanserde erken teşhis önemli diye konuştu.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber İl Sağlık Müdür Yardımcısı Talay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER