İl Sağlık Müdürü Öksüzkayadan

İl Sağlık Müdürü Öksüzkayadan velilere görme ve işitme sorunu uyarısı


KAYSERİ (A.A) - İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, çocukları okula başlayan ailelere görme ve işitme sorunu uyarısında bulundu.
     Öksüzkaya, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin başarılı ve sağlıklı bir eğitim-öğretim dönemi geçirebilmesi için çoçukların görme ve işitme sorunları olup olmadığının kontrol ettirilmesi gerektiğini belirtti.
     Öğrencilere yeni eğitim-öğretim yılında başarı dileklerinde bulunan Öksüzkaya, şunları kaydetti:
     Çocuğunuzun kronik bir hastalığı var ise mutlaka sınıf öğretmenine, rehberlik öğretmenine, okul idaresine bildirin. Aile hekiminizden okul sağlığı konusunda bilgi edinin. Okulda başarıyı etkileyen belki de en önemli rahatsızlık işitme kayıplarıdır. İşitme kaybı çocukluk çağında çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bu nedenle de konuşma ve psikososyal problemlere yol açabilir. Bununla birlikte çocukluk çağında işitme kaybını saptanmanın kolay olmadığı da bir gerçektir. Çocuklarımızın okul başarısını etkileyen diğer rahatsızlık ise görme problemleridir. Çocukluk çağında görme duyusunun tam olarak gelişimi 7 ile 10 yasları arasındaki dönemde tamamlanıyor. Doğumdan bu zamana kadar geçen süre içerisinde oluşan görme bozuklukları, özellikle küçük yastaki çocukların şikayetlerini tam olarak anlatamaması nedeniyle çok uzun süre fark edilemeyebilir. Görme bozuklukları okul öncesi dönemde her 20 çocuktan birini etkiliyor. Okul döneminde ise her 4 çocuktan birinde göz hastalıkları görülüyor.
     Öğrencilerin başarısı için sağlıklı olmaları gerektiğine dikkat çeken Öksüzkaya, Kronik hastalığı olan çocuklarımızın mutlaka okul idaresi ve öğretmenlerine bildirilmesi gerekmektedir. Diyabet, talasemi gibi acil müdahale edilmesi ve özellik arz eden hastalıklar konusunda ailelerin ve okul idaresinin uyanık olması, acil durum ilaçlarının yanlarında bulunması gerekmektedir. Diyabet hastası çocukların hipoglisemi atakları yaşamamaları için kan şekerlerini yükseltici gıdaları yanlarında bulundurmaları, ara öğünlerinin atlamamaları gerekir diye konuştu.
    
     Muhabir: Mustafa Önal
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber İl Sağlık Müdürü Öksüzkayadan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER