İllüstrasyon sanatçılarının eserleri kitapta toplandı

İllüstrasyon sanatçılarının eserleri kitapta toplandı -İllüstrasyon sanatıyla uğraşanların eserlerinden örnekler bulunan iki ciltlik Türkiyenin ilk illüstrasyon kitabı, grafikerlere kaynak niteliğiyle yayımlandı -DPÜ Güzel Sanatlar Fa


KÜTAHYA (A.A) - Selma Kocabaş - Türkiyede illüstrasyon sanatıyla uğraşanların bazı eserlerinden oluşan kitap, kendilerini bu alanda geliştirmek isteyen grafikerlere kaynak oluşturması amacıyla yayımlandı.
     Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesinde (GSF) görevli Uzman Adem Dönmez (36), AA muhabirine, illüstrasyonun konu anlatan resim diye tanımlandığını ve şekilden çok nesneye dikkati çeken çizim, resim ve fotoğraflardan herhangi birinden oluştuğunu söyledi.
     İllüstrasyonun, bir konuyu anlatma amacıyla yapıldığını belirten Dönmez, antik mağara resimlerinden gazetelerde çizilen karikatürlere kadar farklı illüstrasyon örnekleri bulunduğunu bildirdi.
     Dönmez, grafik sanatların bir kolu olan illüstrasyonun Türkiyede pek bilinmediğini anlatarak, kendilerini bu alanda geliştirmek isteyenlerin kaynak sorunu yaşadığını ifade etti.
     Yüksek lisans yaparken bu alanda hiç kaynak bulamadığını ve ders verirken sorunlar yaşadığını dile getiren Dönmez, Türkiyenin ilk illüstrasyon kitabının, İllüsTRasyon adıyla İstanbulda bir yayınevi tarafından iki cilt halinde yayımlandığını anlattı.
     Dönmez, bu kitabın, illüstrasyonla ilgili kaynak sıkıntısını çözdüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
     Bu kitap, Türkiyede bu işe emek veren sanatçıların eserlerinden örneklerin bulunduğu, alanındaki ilk kitaptır. Eserlerimden bazılarının da yer aldığı kitap, geçmişten günümüze bu sanatın en güzel örneklerinin derlendiği bir kaynaktır. Kitabın yayımlanması, uğraştığımız sanat bakımından güzel bir gelişme. Dünyada bu tür çalışmaların örnekleri vardı ama ülkemizde yoktu. İnsanlar bir çalışma yaptıracakları zaman turistlik haritaları kimin yaptığını bilemiyordu. Şimdi bu kitaptan yararlanabilirler. Aynı zamanda kitap, derslerde, film ve reklam çalışmalarında da kullanılabilir. Kitapta bu tür çalışmalar yapan ustaların iletişim bilgileri de var.
    
     -Kentleri illüstrasyonla tanıtan turistik haritalar...-
    
     İlk illüstrasyonlarını lise yıllarında yaptığı bilgisini veren Dönmez, bu eserleri meydana getirirken, çektiği fotoğraflardan yararlandığını belirtti.
     Anadolu Üniversitesi GSF Grafik Bölümünden 1997de mezun olduğu ve DPÜdeki görevine 1998de başladığı bilgisini veren Dönmez, şunları kaydetti:
     DPÜ bünyesinde birçok tasarım yaptım. Çinde, 2006da 4 ay illüstrasyon dersleri verdim. Kütahya Belediyesinin projesi kapsamında 2008de Masal Şehri Kütahya adıyla ilk turistik haritayı hazırladım. Kentlerin orijinal haritasıyla uyumlu, turistik ve kültürel hayatlarını içeren 20ye yakın harita yaptım. Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehirdeki Frig Vadisi, Kütahyanın Gediz ilçesi, Antalya, Eskişehir, Muğlanın Datça ilçesi, İstanbulun Şile ilçesi ve bu ilçeye bağlı Ağva beldesinin turistik haritalarını yaptım. Bu iş, yoğun emek istiyor. Turistik haritaları hazırlamadan önce o kentin önemli mekanlarını gezip bilgiler ediniyorum.
     Dönmez, bir turistik haritayı yaklaşık iki ayda hazırladığını ve haritalarda, o kentin tarihi, kültürel, ekonomik değerlerinin illüstrasyon çizimlerine yer verdiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber İllüstrasyon sanatçılarının eserleri kitapta toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER