İrandaki deprem

İrandaki deprem -ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perinçek: -"İran ile Türkiye aslında aynı tektonik hat üzerinde, ancak bu depremin yakın zamanda bizi etkilemesi mümkün değil"


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, İranda meydana gelen depremle ilgili, "İran ile Türkiye aslında aynı tektonik hat üzerinde, ancak bu depremin yakın zamanda bizi etkilemesi mümkün değil" dedi.
     Perinçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran ile Türkiyenin aynı tektonik hat üzerinde bulunduğunu söyledi.
     Bu hatta, Zağros ve Toros Dağları kuşağı denildiğini ifade eden Perinçek, "Depremin olduğu bölge Afganistan ve Pakistan sınırına yakın bir yer. Bize çok uzak, tetikleme olup bize gelmez. O bölgede, bizdeki Kuzey Anadolu gibi bir fay zonu var. Şemdinliye kadar gelip Yüksekovadan Türkiyeye kadar giriyor. Bu fayın devamı tekrar İrana kadar devam ediyor, Himalaya dağlarına kadar uzanıyor. Ayrıca bu hat içinde ayrı bir fay zonu da var. Kuzey batı ucu Şemdinli ve Yüksekovaya uzanıyor. Arada bir sıçrama var. Ve bu sıçrama içinde de geçtiğimiz 2011de yaşanan Van depremi oluştu" diye konuştu.
     İki depremin de ana nedeninin Asya kıtasının güneyindeki Afrika kıtasındaki çarpışmayla ilgili olduğunu kaydeden Perinçek, şöyle devam etti:
     "Yeni bir deprem İranın orta kısımlarını etkileyebilir. Türkiye sınırlarında bir şey olacağını tahmin etmiyorum. Ama 3-5 ay içinde Yüksekovada bir deprem olursa eğer İranın kuzey batısı ile Van civarında da depremler olabilir. İran ile Türkiye aslında aynı tektonik hat üzerinde, ancak bu depremin yakın zamanda bizi etkilemesi mümkün değil."
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER